Karriärbyte

Från hudvård till omvårdnad – nu sadlar Sofia om

Från hudvård till omvårdnad – nu sadlar Sofia om
När pandemin drabbade Sofia Holmbergs jobb som hudterapeut tog hon chansen att skola om sig till drömyrket sjuksköterska. Arkivbild: Getty images

Rekordmånga har sökt till högskola och universitet i höst. Sjuksköterskeutbildningen är en av dem som ökar i popularitet. Hudterapeuten Sofia Holmberg ser pandemins kundkrasch som en chans att sadla om till drömyrket.

Hudterapeuten Sofia Holmberg i Strängnäs minns onsdagen den 11 mars 2020 mycket väl. Då deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, att spridningen av coronaviruset var en pandemi. Samma dag dog den första personen i Sverige med covid-19. Och efter elva år som hudterapeut med fullbokningar måndag till fredag stod Sofia Holmberg plötsligt med en tom kalender.

Sofia Holmberg. Foto: Privat.

– Det var som att någon dragit ner rullgardinen. Jag lyssnade av telefonsvararen. Alla avbokade. Det var uppenbart att det här inte skulle fungera. Det var förskräckligt. Jag tittade på min kollega och sa ”Vad ska vi göra?”, säger Sofia Holmberg.

Kollegorna informerade kunderna om hur de anpassade verksamheten efter restriktionerna och skickade ut erbjudanden. Men det var lönlöst. Då dök en gammal tanke upp inom Sofia Holmberg. Hon hade egentligen alltid haft ett annat drömyrke: sjuksköterska. Läget var perfekt för att byta bana.

Drömmen om ambulansen

– Jag har en liten dröm om att jobba på ambulansen, i alla fall testa. Det har jag nog fått från min pappa som jobbat i räddningstjänsten hela mitt liv. Det är nog spänningen som lockar mig. Och att hjälpa människor såklart. Jag har alltid sagt att jag ska jobba med människor. Dessutom känns det tryggt att veta att yrket är eftertraktat på arbetsmarknaden, säger Sofia Holmberg.

Hon pluggade upp en gymnasiekurs som fattades för att få behörighet till sjuksköterskeutbildningen och sökte till programmet med start direkt på hösten 2020, men kom inte in. I samma veva fick hon genom bekanta prova att hoppa in på ett LSS-boende. Det jobbet drog henne ännu mer till vården. Hon skulle minsann komma in på sjuksköterskeutbildningen.

Plats 16 000 i kön

Tidigt på morgonen när de begränsade platserna till högskoleprovet släpptes satt Sofia Holmberg beredd vid datorn, men hamnade ändå på plats 16 000 i kön för att få en plats på provet. Hon väntade kvar vid skärmen till långt in på kvällen. Nätet svajade och laggade och Sofia Holmberg var ständigt rädd att kastas ur kön. Men till slut fick hon sin plats.

Inför dagen hade hon övat på gamla högskoleprov och när hon klev ut ur den pandemisäkrade salen hade hon en bra känsla i magen, som höll i sig ända till antagningen inför vårterminen i år.

–När jag såg att det stod ”antagen” skrek jag bara. Då kände jag att det här är meningen. Nu kör jag!

Allt fler vill bli sjuksköterskor

Både vårterminen och höstterminen 2021 har slagit rekord i antalet ansökningar till högskola och universitet, enligt Universitets- och högskolerådet. Och det är många fler än Sofia Holmberg som vill bli sjuksköterska i pandemitider. Jämfört med förra vårterminen var det 25 procent fler som sökte sjuksköterskeutbildningen till våren 2021. Trenden märktes redan i höstas, då 34 procent fler sökte sjuksköterskeprogrammet jämfört med hösten 2019. Och till årets höststart av programmet har söktrycket ökat med ytterligare 7 procent.

– Pandemin har säkert bidragit till att folk har sökt till just sjuksköterska. Det har varit så mycket uppmärksamhet kring det. Kanske det har fått många att känna att de vill hjälpa till. Sedan är det säkert fler i min situation – att ens jobb inte funkar längre, säger Sofia Holmberg.

Föreläsningar på Zoom

Nu har hon snart lagt den första av sex terminer på Mälardalens högskola bakom sig. Det är lite trist att utbildningen mest är på distans och att hon får lära känna sina klasskamrater via Zoom, men utbildningen känns rätt. För att dryga ut studielånet jobbar hon extra på boendet och på salongen. Kunderna har kommit tillbaka lite smått.

– Men jag är klar som hudterapeut, nu har jag tagit det här steget, säger hon.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida