löner

Upprop för högre löner på labbet

Upprop för högre löner på labbet
Nikolina Pearson bedömer kurvor på positiva covid-19-prover efter PCR-körning. Foto: privat

Nu säger de biomedicinska analytikerna i Västra Götaland ifrån. I ett brev till 200 beslutsfattare kräver de högre löner. Läget är akut — vi kände att vi måste göra något, säger Nikolina Pearson.

Det började med att de biomedicinska analytikerna på Klinisk mikrobiologi i Trollhättan skrev ett brev till sjukhusledning och politiker där de utförligt förklarar varför det är dags att höja lönerna.

Nu har brevet undertecknats av många av laboratorie-arbetsplatserna i Västra götalandsregionen och skickats till omkring 200 beslutsfattare.

Mest olönsamma yrket

‒ Vi har varit missnöjda med våra löner länge, men inte ens nu när vi gjort extraordinära insatser under pandemin verkar det leda till höjda löner, säger Nikolina Pearson.

Hon arbetar på Klinisk mikrobiologi vid NÄL i Trollhättan och är en av initiativtagarna till uppropet för högre löner. Hon tog examen 2018 och har ännu inte kommit upp till 27 000 kronor i månadslön.

‒ Vi har låg ingångslön och dålig löneutveckling. Enligt SACO:s livslönerapport är biomedicinsk analytiker det mest olönsamma yrket. Nu hör jag hur kollegor börjar fundera på att byta jobb om det kommer fortsätta vara så här, säger Nikolina Pearson.

Ställer alltid upp

I uppropet som skickats till sjukhusledning, politiker och personalavdelningen berättar de om vad biomedicinska analytiker gör och om deras betydelse för vården, inte minst nu under pandemin. De berättar om ändrade arbetstider, mycket övertid, extra helgarbete. De beskriver hur de satt upp och validerat nya metoder, anpassat sig till brist på laboratorieutrustning och analyserat över den maximala kapaciteten för att kunna hjälpa så många som möjligt.

‒ Vi ställer alltid upp och vi trodde faktiskt att det skulle visa sig på lönerna. Att vi skulle få något slags tack för hur mycket vi har slitit under pandemin. Men det verkar inte som att det blir så. Även om lönerna inte är klara än, så har vi fått höra är att det inte finns så mycket att fördela i år heller, säger Nikolina Pearson.

I uppropet påpekar de också att det är brist på biomedicinska analytiker i så gott som samtliga regioner.

‒ Lönen är en jätteviktig fråga. För att få flera att vilja utbilda sig och stanna kvar i yrket måste våra löner upp minst 5 000 kronor. Då skulle vi i alla fall inte gå back på vår utbildning, säger Nikolina Pearson.

Svårt att få bra svar

De har fått svar från några politiker och har planerat in digitala möten med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. De har också fått igång en dialog med sjukhusledningen.

‒ De håller med oss, men det här med löner ligger alltid hos ”någon annan”. Våra chefer säger att de inte har mer pengar och hänvisar till politikerna. Men politikerna säger att de inte kan styra över löneprocesserna. Det gör det svårt att få bra svar.

Nikolina Pearson är ändå lite hoppfull.

‒ Vi måste tro att det betyder något att vi gör våra röster hörda. Det måste verkligen hända något snart, läget är akut och det kommer bara bli värre med personalbristen.

Läs hela uppropet här.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida