Fackligt

Vårdförbundets krav: Satsa på biomedicinska analytiker

Vårdförbundets krav: Satsa på biomedicinska analytiker
Sveriges kapacitetsproblem i testandet av covid-19 beror inte främst på brist på utrustning eller instrument, utan på en långvarig brist på kvalificerad labbpersonal i form av legitimerade biomedicinska analytiker, enligt Vårdförbundet. Foto: Hans Zetterberg.

Att det är brist på biomedicinska analytiker är ingen nyhet, men pandemin har gjort det tydligt. Det behövs en långsiktig och samordnad satsning på yrket, säger Michel Silvestri som sitter i förbundsstyrelsen.

‒ Sveriges bristande testkapacitet är en direkt konsekvens av decennier av otillräckliga satsningar på att utbilda och behålla biomedicinsk analytiker, säger Michel Silvestri som själv är legitimerad biomedicinsk analytiker, medicine doktor och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

19 av 21 regioner säger att de har brist på biomedicinska analytiker, enligt Socialstyrelsens nationella planeringsstöd. Det har gjort att biomedicinska analytiker på landets laboratorier pressats hårt för att klara det stora inflödet av covid-analyser under pandemin. I flera reportage har Vårdfokus berättat om hur pandemin och de många covid-analyserna påverkar arbetssituationen för biomedicinska analytiker.

Samtidigt känner många sig stolta över sitt yrke och den avgörande roll som testerna spelar under pandemin.

‒ Jo, det är väl en positiv effekt av allt det jobbiga och tråkiga som det här har fört med sig. Biomedicinska analytiker har hamnat i rampljuset på ett sätt som vi inte varit vana vid förr, säger Michel Silvestri.

Fler söker utbildningen

Det har också gjort att söktrycket till utbildningen har ökat. I höstas var det rekordmånga som sökte till biomedicinska analytikerutbildningarna, en ökning med 22 procent. Att fler söker är bra, tycker Michel Silvestri.

Michel Silvestri är legitimerad biomedicinsk analytiker, medicine doktor och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.
– Bristen på biomedicinska analytiker kommer att förvärras de närmaste åren, säger Michel Silvestri. Foto: Dan Lepp.

‒ Det har varit ett lågt söktryck tidigare och många avhopp från utbildningen. Kanske har studenterna haft svårt att klara av den, men det kan också vara så att de upptäcker att yrket inte kommer att ge de karriär- och lönemöjligheter som de förväntade sig när de sökte utbildningen, säger Michel Silvestri.

Bristen på biomedicinska analytiker kommer att förvärras de kommande åren, påpekar han. De nyexaminerade räcker inte för att täcka behovet när många går i pension inom kort. Vårdförbundet ser att det behövs en långsiktig och samordnad satsning för att råda bot på bristen. Lönefrågan är viktig.

Reglerad specialistutbildning

‒ Det behövs högre löner överlag, men också större lönespridning och en bättre löneutveckling. Men arbetsgivarna behöver även kunna erbjuda bättre arbetsmiljö, säger Michel Silvestri.

En annan viktig pusselbit är Vårdförbundets krav på reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker.

‒ När vi är ute på andra sidan coronakrisen vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker och statliga satsningar för att säkra att fler utbildas till yrket, säger Michel Silvestri.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida