Vårdförbundet välkomnar stärkt utbildning för undersköterskor

Vårdförbundet välkomnar stärkt utbildning för undersköterskor
Vårdförbundets vice ordförande Pia Arndorff saknar en satsning på specialistsjuksköterskorna. Inte minst i äldrevården. Foto: Ulf Huett

Som Vårdfokus berättade i går vill regeringen göra det lättare för undersköterskor att utbilda sig till sjuksköterskor. Det tycker Vårdförbundets vice ordförande Pia Arndorff är bra. Men hon vill också att regeringen funderar över hur man ska få in fler specialistsjuksköterskor i äldrevården.

21 augusti 2012

Att säkerställa kompetensen i äldrevården är klokt, kommenterar Pia Arndorff, vice ordförande i Vårdförbundet.

– Det är ypperligt att man tittar på kompetensen över hela bredden. Men det är viktigt att man inte tycker att man har gjort nog och stannar vid sjuksköterskor, när det råder en ofantlig brist på specialistsjuksköterskor i bland annat äldrevården, säger hon.

Det var vid en presskonferens i går som utbildningsministern Jan Björklund presenterade sina tankar kring hur man ska få flera att utbilda sig till undersköterska. Inte minst för att täcka upp de kommande behoven av kompetent personal inom äldrevården.

En tänkbar åtgärd som han förde fram är att inrätta en särskild yrkesexamen som ska göra det tydligare vad en undersköterska är. En annan idé är att införa en särskild inriktning i undersköterskeutbildningen som ska göra det lättare för dem som sedan vill läsa vidare till sjuksköterska.

Men Pia Arndorff poängterar att en bra utbildning inte löser allt.

– God arbetsmiljö, bra lön och karriärmöjligheter måste till för att unga ska söka sig till våra yrken, säger hon.

Vilka förändringar i dagens utbildningar som kan bli aktuella för en undersköterska som har gått denna särskilda inriktning, till exempel en kortare sjuksköterskeutbildning, finns det inga svar på i dag. Jan Björklunds pressekreterare Elin Björklund säger att huvudspåret är att hitta vad som är rätt kompetens och att det nu är Skolverkets uppdrag att utreda vad som behöver förändras och hur.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida