Varnar för att polio kan spridas

Varnar för att polio kan spridas
Risken för att polioviruset ska sprida sig i Sverige är liten. Men i länder där många inte vaccinerats sig kan smittan får fäste.

Poliovirus har nu hittats i 90 avlopp i Israel. För att stoppa en epidemi som sprider sig till Europa behöver fler vaccineras.

15 oktober 2013

Som Vårdfokus tidigare berättat har polioviruset i Israel förutom i avloppsvatten även konstaterats i avföring hos friska personer, som är vaccinerade mot sjukdomen. Viruset passerar kroppen utan att smitta den som är vaccinerad. Antalet som burit på viruset är nu uppe i 42 personer.

Orsaken till smittspridningen är okänd. Israel följer vaccinationsprogrammet och har hög täckningsgrad. Men en kampanj har startats för oral vaccination, som ger immunitet även i tarmen.

Risken ökar för Europa

Nu varnar den europeiska smittskyddsenheten, ECDC, för att smittan kan spridas vidare till Europa.

– Ingen har blivit sjuk i polio i Israel, men detta bevis för att viruset cirkulerar i landet är oroande. Speciellt i de delar av befolkningen som vägrar vaccinationen och som utsätts för viruset, skriver ECDC:s direktör Marc Sprenger i en kommentar till en ny rapport om strategin för att stoppa spridning av polio till Europa.

ECDC:s strategi för att stoppa smittspridningen är att förstärka övervakningen av viruset genom exempelvis ökade resurser till europeiska laboratorier. Alla länder ska även identifiera grupper som inte är vaccinerade och inleda informationskampanjer.

Liten risk i Sverige

För att stoppa spridning i ett land behöver 80 procent vara vaccinerade. 

– I Sverige har vi en mycket bra vaccinationstäckning med 98 procent vaccinerade, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Sedan 2002 har WHO bedömt hela den europeiska kontinenten som poliofri. I dag är det, förutom Israel, fyra länder i världen som fortfarande har inhemsk smitta: Afghanistan, Pakistan, Nigeria och Somalia.

I de flesta fallen är polio en relativt mild sjukdom, men den fruktade barnförlamningen drabbar 1 av 1000 smittade.

Viruset sprids via vatten när tillräckligt många människor utsöndrar viruset genom magtarmkanalen.

Fakta

  • I Sverige vaccineras barn mot polio när de är tre, fem och tolv månader, samt när de är fem eller sex år.
  • Till ovaccinerade vuxna rekommenderas två vaccindoser med en till två månaders mellanrum samt en påfyllnadsdos efter sex till tolv månader. Dessutom ges en fjärde dos efter fyra till fem år.
  • För resenärer till länder där poliovirus cirkulerar rekommenderas ytterligare en dos om det gått tio år efter fjärde dosen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida