Sommar 2020

”Vi känner oss överkörda och livegna”

”Vi känner oss överkörda och livegna”
Eva Berglund är specialistsjuksköterska inom intensivvård på Ryhov i Jönköping. Foto: Privat.

Sjuksköterskor har börjat säga upp sig i coronakrisen. På Ryhov i Jönköping råder upprorsstämning över semesterhanteringen. ”Vi känner att vi är överkörda och livegna” säger specialistsjuksköterskan Eva Berglund som varnar för att många på iva kommer att sluta.

Hon skulle ha gått på semester från sin tjänst på iva vid Länssjukhuset Ryhov i mitten av juni. Men för några dagar sedan fick hon veta att det inte kommer att bli något ledigt nu, varken för henne eller andra specialistsjuksköterskor på sjukhusets intensivvårds- och operationsavdelningar.

– Vi hade beviljade semestrar, det var klart redan även om vi själva har varnat länge för att det aldrig kommer att gå. Men så väntar man till förra veckan med att skicka ut ett mejl och meddela att oj då, det gick visst inte att ge semester, men kanske ni får tre veckor någon gång i sommar. Det är så illa skött på alla håll, säger Eva Berglund.

Tre veckor sammanhängande ledigt

Vårdfokus skrev förra veckan om att Vårdförbundet i Jönköping ska begära skadestånd i de fall medlemmar får semesterbesked mindre än en månad i förväg. Semestern delas upp, tre veckor under sommarmånaderna och en flyttad till september, utan någon ersättning. Det beslutet har inte arbetsgivaren förhandlat om med facket innan.

Osäkerheten kring sommarsemestern ökar av att den är villkorad med att det får ligga högst fyra covidpatienter på iva för att personal ska få ta ledigt.

– När jag gick hem i morse så hade det kommit en sjunde patient och där har vi legat i flera veckor, mellan sex och nio patienter. Och de ligger länge. Jag räknar inte med semester i sommar överhuvudtaget längre, säger Eva Berglund.

Vill ha extra ersättning

Hon är kritisk till att arbetsgivaren valt att inte ersätta personalen ekonomiskt i större utsträckning än att ge 4 000 kronor extra i månaden för de som behandlar covidpatienter.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

– Vi förstår att det är svårt att lösa schemat, vi fattar det. Vi är flera som kan tänka oss att jobba extra under semestern men då ska vi ha en rejäl ersättning. Det finns regioner som betalar 25 000 till dem som avstår semesterveckor men Jönköping vill inte betala en krona.

Regionen vill inte betala

Sven Sällström, tillförordnad HR-direktör i Region Jönköping, sa i förra veckan till Vårdfokus att det inte är aktuellt med extra ersättning för flyttad eller delad semester.

– Jag vet att det finns sådana ersättningar i andra regioner, men vi har valt att inte gå den vägen. Vår utgångspunkt är att vi följer de regelverk som finns i vårt kollektivavtal och det finns inget beslut om något annat i år.

Väntar sig att många slutar

Eva Berglund är orolig över hur intensivvårds- och operationsavdelningarna kommer att se ut till hösten, när mycket uppskjuten vård ska komma igång.

– Nu vet jag tre stycken som sagt upp sig från oss. Det var flera som satt på vårt senaste fackmöte i går och sa att det här går inte, folk pratade både om sjukskrivningar och uppsägningar. De är förtvivlade. Regionledningen och politikerna spelar ett högt spel, säger hon.

– Det är här vi vill jobba, men det är frågan hur länge man orkar. Till slut måste man gå vidare om det inte blir ändring. Ingen som bestämt sig för att sluta hos oss hittills har sagt upp sig med glädje, det är under gråt de har gjort det. Man är ledsen att de tvingar oss att för vår egen hälsas skull säga upp oss, men man är också ledsen över att bli behandlad så illa.

En av de som valt att säga upp sig från Ryhov är iva-sjuksköterskan Pernilla Ehn.

– Hade någon sagt det till mig för två månader sedan så hade jag inte trott på det. Nu har ju regionen med all önskvärd tydlighet visat att den inte värdesätter vårt arbete, säger hon till SR Jönköping.

Uppsägningar sker på flera håll. Enligt SR Ekot bestämde sig i tisdags tolv medlemmar i Vårdförbundet att sluta på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Tidigare i maj slutade fyra av nio anestesisjuksköterskor på Samariterhemmet i Uppsala.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida