Ambulans beskjuten i Vällingby

Ambulans beskjuten i Vällingby
– Man blir ledsen och beklämd när sådant här händer. Vi kommer ju för att hjälpa någon som är sjuk, säger ambulanssjuksköterskan Marjout Öbergh.

— Vi är mer utsatta än någonsin tidigare, säger ambulanssjuksköterskan Marjout Öbergh.

19 februari 2014

Det var vid 11-tiden på förmiddagen som en ambulans rapporterade att den blivit beskjuten när den var ute på ett uppdrag i Vällingby, väster om Stockholm.

Larmet orsakade ett stort polispådrag. En man har hittats död i en lägenhet och polisen fortsätter nu utredningen av vad som hänt.

– Man blir ledsen och beklämd, säger ambulanssjuksköterskan Marjout Öbergh till Vårdfokus.

Hon arbetar själv i västerort och är oroad över utvecklingen.

– Det har varit en del händelser under det senaste året som gör att vi har tvingats vässa vårt säkerhetstänk när vi kör in i vissa områden, säger hon.

Hur påverkar det ert arbete?

– Att hela tiden tvingas tänka säkerhet gör att man blir påverkad i sitt fokus. När vi vet att det är oroligt i ett område, som t ex under Husbykravallerna, går vi inte in i utan att ha polis med. Det kan ju självklart leda till att sjuka och skadade får vänta längre på vår hjälp. Men vi kan inte riskera vår egen säkerhet.

Hur påverkar det dig personligen?

– Det skapar en oro och rädsla för egen del. Det känns lite obehagligt att gå på arbetspasset i natt. Det har ju hänt saker tidigare som gör att vi är liksom lite på tåspetsarna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida