Barnmorskan som blev rättsläkare
Nyförlösta mammor och ammande bebisar ena dagen. Obduktionsprotokoll och rättsintyg den andra. Martina Olsson Frisk är barnmorskan som vidareutbildade sig till rättsläkare och numera växlar mellan sina båda yrken.
Den som sysslar med obduktioner och mordmisstänkta kan upplevas som spännande, men möts också med skepsis från omgivningen. ?
– Det känns som om jag ständigt måste försvara att jag valde en ny bana. Barnmorska, det yrket ifrågasätter ingen, medan det laddade ordet obducent ofta ger helt andra reaktioner. Många verkar tro att vi tillhör ett särskilt kallhamrat släkte, men det tycker jag inte stämmer. Rättsläkaryrket ger stort utrymme för känsla och empati. ?
Martina gick tidigt i sin mammas fotspår och utbildade sig till drömyrket barnmorska. Hon trivdes bra, arbetade många år på Kärnsjukhuset i Skövde, men ville lära mer och bestämde sig för att bli gynekolog. ?
– En dag när jag precis hade påbörjat min läkarutbildning läste jag en intervju med rättsläkaren Jovan Rajs. Han berättade om sitt komplexa jobb och om hur han ibland kunde behöva tillkalla olika experter för att lösa särskilt kniviga mordfall. Till exempel hade han anlitat en entomolog för att fastställa hur lång tid som förflutit sedan en person avlidit. Eftersom insekter anländer till en död kropp i en viss känd tågordning kan man också få reda på om kroppen har blivit flyttad och hur länge den legat på platsen.?
– Det verkade så komplicerat! Jag blev fascinerad och tänkte att ett sådant jobb kommer jag aldrig att tröttna på – jag som så lätt blir uttråkad. ??
Att arbeta som rättsläkare är som att lägga pussel. Man tar del av ett oerhört omfattande material av rättskemiska analyser och obduktionsresultat som ska koncentreras och formuleras på ett klart och begripligt sätt. Rättsläkaren undersöker avlidna vid misstanke om våldsbrott eller självmord. Men också levande personer för att dokumentera skador vid allvarligare vålds- och sexualbrott. Har skadorna uppkommit i samband med en olyckshändelse? Har de orsakats av annan person genom misshandel eller är de självförvållade? ?
– Rättsläkare har inga patienter. Vi vårdar och sjukskriver inte. Vårt uppdrag är att göra så objektiva bedömningar som möjligt av dem vi undersöker, oavsett om de är offer eller gärningsmän, säger Martina.??
Hon berättar hur intressant och lärorikt det var att lämna det kollegiala umgänget i sjukvården för ett samarbete med samhälleliga instanser som polis, åklagarmyndighet och advokatkår. Bland det första hon fick göra i det nya jobbet var att byta språk och överge allt vad latinska uttryck och förkortningar heter. Vem som helst, utan kunskaper i medicin, måste kunna läsa och förstå hennes yttranden. ??
Arbetet innebär inga patientkontakter, men likväl många andra möten. ?
– En aspekt av yrket som många kanske inte känner till är all den nytta vi kan göra för anhöriga. Många ringer direkt till mig för att förstå vad som hänt när deras pappa, bror eller syster dog. De har möjlighet att ställa alla sorters frågor till mig och få svar direkt för att slippa grubbla: Hur såg han ut? Hade hon ont? ?
Vid ett fall av plötslig spädbarnsdöd träffade Martina, på sjukhuskuratorns initiativ, de förtvivlade föräldrarna för samtal. ?
– Det är ganska ovanligt att man gör så, men jag tyckte det kändes bra att vara ett stöd. Kanske låg det nära till hands eftersom jag också är barnmorska. ??
Ett område som hon tidigt intresserade sig för och senare har specialiserat sig inom är sexualiserat våld mot vuxna och barn av båda könen. Under sin praktik besökte Martina Violence intervention program vid universitetssjukhuset Women’s and Children’s Hospital i Los Angeles. En klinik där personer i alla åldrar har möjlighet att undersökas efter ett övergrepp. Kliniken är öppen dygnet runt och drivs av specialutbildade sjuksköterskor.?
– De är så oerhört kunniga och erfarna. Många inom sjukvården här i Sverige backar för att utreda sexuellt våld. De tycker att det är för obehagligt, särskilt när det gäller övergrepp på barn. ?
Vad driver dig att arbeta med just de frågorna? ?
– Man kan kanske tro att jag själv blivit utsatt. Så är det inte. Men mitt engagemang har växt under åren. Även om sexualbrott uppmärksammas alltmer här hemma så saknar vi fortfarande den djupa kunskapen på området. Det gör det än mer angeläget att arbeta med detta.?
Har dina erfarenheter som rättsläkare påverkat ditt arbete som barnmorska?
– Ja, jag tror att jag är särskilt uppmärksam på om kvinnor och barn som jag träffar i samband med graviditet och förlossning kan vara utsatta för våld eller hot. Jag vågar följa min känsla och har inga behov av att försöka slå bort den.
I fem år arbetade Martina Olsson Frisk på Rättsmedicinalverket i Solna. Hon älskade sitt arbete, men inte arbetsplatsen och när tillfälle gavs flyttade hon från Stockholm till uppländska Gimo. Eftersom det inte finns rättsmedicinska institutioner överallt i landet fick hon tänka om när det gällde jobb. Idén att starta ett eget rättsläkarföretag väcktes, men hon behövde kombinera med en tjänst. Möjligheten uppenbarade sig på Akademiska sjukhuset i Uppsala, 55 minuters bussfärd hemifrån. Där jobbar hon nu som barnmorska på Familje-bb varannan helg och några kvällar i veckan. ?
– Det känns väldigt roligt. Jag älskar mitt jobb och är stolt över att vara barnmorska. Mina kolleger verkar tycka att det är spännande att jag har två jobb och vill gärna höra mer om hur en rättsläkare jobbar.?
Hur reagerar läkarna på att du är både läkare och barnmorska??
– Ännu så länge har jag inte stött på några problem. Att jag har två utbildningar verkar snarare inge förtroende. Jag har ju aldrig varit verksam som läkare inom förlossningsvården och har inte en gynekologs kunskaper. På Familje-bb är jag enbart barnmorska. ?
Resten av veckan ägnar Martina Olsson Frisk åt sitt nystartade företag med en, ännu så länge, unik inriktning: rättsmedicinska expertutlåtanden, rättsmedicinska kroppsundersökningar och uppdrag som sakkunnig i domstol. Uppdragsgivaren kan vara vem som helst, men en del advokater har redan hört av sig för att få hjälp. I dag kan endast åklagare, polis och domstol vända sig direkt till Rättsmedicinalverket och begära en rättsmedicinsk undersökning. Advokater har därför länge efterlyst en person som på direkt uppdrag kan göra medicinska utlåtanden för att användas vid domstolsförhandlingar.
Nyligen avslutade hon sina första fall. ?
– Intressanta. Och riktigt komplicerade!