Dalarna. Protesterar mot arbetstiden i ambulansen

Dalarna. Protesterar mot arbetstiden i ambulansen
38 timmar och 15 minuter är en för lång arbetsvecka om man arbetar dygnets alla timmar, anser Vårdförbundet i Dalarna. Arkivbild: Colourbox

Ambulanssjuksköterskorna samlar namnunderskrifter som stöd för kraven i de långdragna förhandlingarna om arbetstiden.

20 mars 2014

Ambulanssjuksköterskorna i Dalarna är trötta på att ha sämre arbetstidsvillkor än alla andra sjuksköterskor. Nu har en protestlista med 150 namnunderskrifter lämnats in till landstingets politiker.

– Vi vänder oss mot den här särbehandlingen. Politikerna kräver att vi arbetar 38 timmar och 15 minuter i veckan när andra sjuksköterskor som arbetar dygnets alla timmar får en arbetsvecka på 36 timmar och 20 minuter, säger Anders Olsson, ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundets avdelning i Dalarna.

Nytt försök till lösning

I december 2012 sade landstinget i Dalarna upp arbetstidsavtalet med ambulanssjukvården. Enligt Vårdförbundet för att avtalet ansågs vara för kostsamt. Sedan dess har landstinget presenterat ett antal förslag till avtal som har avvisats av Vårdförbundet. I dag träffades man för ett nytt försök till arbetstidslösning.

– Förhandlingarna ajournerades och kommer att fortsätta nästa vecka. Eftersom inget är klart vill jag inte uttala mig, men jag kan säga att än så länge skiljer sig våra bud åt, säger Kerstin Erlandsson, ordförande för avdelningen i Dalarna.

Anders Olsson är orolig för sin och sina kollegers hälsa. Körningarna i länet har ökat och sedan Ludvika lasarett stängde sin akutmottagning har de dessutom blivit längre. Trycket är så hårt att personalen på de stora stationerna ofta inte hinner äta.

Många byter jobb

– Konsekvenserna har blivit att många byter till andra jobb inom sjukvården. Det är för stressigt och dessutom är det svårt att få ihop livspusslet när man vid skiftbyte kan befinna sig åtskilliga mil hemifrån, säger Anders Olsson.

Landstinget har erbjudit ambulanssjuksköterskorna samma antal veckoarbetstimmar som övriga sjuksköterskor har, men med ett undantag: De ska arbeta över 40 timmar i veckan under sommarmånaderna – mot en ersättning som ambulanssjuksköterskorna har sagt nej till.

– Arbetsgivaren förklarar det med att det är svårt att rekrytera sommarvikarier till ambulansen. Vi svarar att vi kan ställa upp under sommaren, men då ska vi ha en avtalsenlig ersättning, säger Anders Olsson.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida