Den pressade arbetssituationen på Medhelp kan hota patientsäkerheten

Den pressade arbetssituationen på Medhelp kan hota patientsäkerheten
Jani´Stjernström, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västmanland, oroar sig för långa arbetspass som gör att personalen inte orkar. Foto: Helena Mirsch

Företaget Medhelp som sköter ambulansdirigeringen i Västmanland har ont om personal och de som är kvar är så pressade att patientsäkerheten hotas.

20 september 2012

Landstinget i Västmanland var kritiskt till att SOS Alarm inte tillräckligt prioriterade ambulansdirigeringen och anlitade därför Medhelp för något år sedan. Nu visar det sig att det privata företaget inte kan leva upp till vad som utlovades vid upphandlingen.

– Den pressade personalsituationen i Västerås har pågått länge och bara här har sex eller sju sjuksköterskor slutat sedan i våras, säger Jani´ Stjernström, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västmanland.

Allt fler ställer sig nu frågan om företaget kan garantera patientsäkerheten.

– Vi arbetar utifrån att upprätthålla en hög patientsäkerhet och det gör vi därför att vi har oerhört duktiga sjuksköterskor som tar sitt uppdrag på största allvar, säger Medhelps verksamhetschef, Charlotte Björkman till Sveriges Radio Västmanland.

Jani´ Stjernström kommenterar att det inte är något fel på sjuksköterskornas kompetens.

– De har lång erfarenhet, ofta från akutverksamhet, så det är inte det som är problemet. Det är att de inte ges rätt förutsättningar att sköta sitt jobb. De måste sitta 14-15 timmar vid tangentbordet utan möjlighet att ta någon rast och det är inte patientsäkert. De orkar inte pressen längre, säger hon.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om personalbristen hos Medhelps kontor i Uppsala, Eskilstuna och Västerås som har lett till att alla kontoren inte kan hålla öppet dygnet runt. Företaget har vid flera tillfällen under sommaren annonserat efter personal utan att lyckas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida