Deras arbete med robotar, nattkameror och bildtelefoner prisades

Deras arbete med robotar, nattkameror och bildtelefoner prisades
Sjukgymnasten Mats Rundkvist och sjuksköterskan Maria Gill tilldelas Guldlänken 2015 för sitt arbete med välfärdsteknologi. Foto: Pia Nordlander

Sjuksköterskan Maria Gill och sjukgymnasten Mats Rundkvist tilldelas Guldlänken för sitt arbete med välfärdsteknologi i Västerås stad.

– Det är jätteroligt att vårt arbete med välfärdsteknologi uppmärksammas. Det är jag och Mats som får priset, men det är väldigt många som har gjort det här möjligt – och dem vill vi rikta ett stort tack till. Det handlar om såväl personal som brukare i kommunen, vi har skapat det här tillsammans, säger sjuksköterskan Maria Gill till Vårdfokus.

Guldlänken arrangeras av Sveriges kommuner och landsting och Vinnova i nära samverkan med E-delegationen och Offentliga Rummet. Guldlänken premierar och stimulerar den mest innovativa förvaltningsutvecklingen inom det offentliga Sverige.

Begreppet välfärdsteknologi härstammar till stor del från Maria Gills och Mats Rundkvists arbete i Västerås, som de påbörjade för drygt åtta år sedan. Välfärdsteknologi sprider sig nu snabbt i Sverige, och även till andra delar av världen.

Friare hemtjänst

I Västerås har duon hunnit med en rad projekt. Som satsningen e-hemtjänst, där enkel teknologi gett de äldre både ökad frihet och ökad trygghet. Exempelvis kan de i stället för ständiga besök från hemtjänsten få tillsyn via bildtelefon och nattkameror.

Maria Gill påpekar att människor i allmänhet tycker det är bra med hjälpmedel, ingen invänder mot att någon går med rullator. Men många ryggar tillbaka när modern teknik, som robotar, kommer in i bilden.

– Man blir arg över att automatiserade bestick och inte personal ska hjälpa de äldre att äta. Men det finns faktiskt personer som vill klara sig själva, eller bestämma vilket sällskap de ska ha. Det är vad välfärdsteknologi handlar om: att göra det möjligt för individer att vara mer självständiga, säger hon.

Öppnade dörrarna

Ett annat projekt som Maria Gill lyfter fram är det på Klockarkärlekens gruppboende, där rörelsefriheten öppnats upp rejält. Våningsplan och avdelningar är färgmarkerade för igenkänning och trädgården välkomnar den som vill gå ut.

– Många har känt sig inspärrade och det är ju inte förenligt med lagen, man får inte låsa in någon som inte är dömd. Därför är alla dörrar nu öppna. Personalen har koll på de boende tack vare bärbara och individualiserade larm. En person som inte klarar sig själv ute har högre skydd; larmet går när personen passerar ytterdörren, säger Maria Gill.

På nytt uppdrag

Hon är nu tjänstledig från Västerås stad för att kunna jobba på Myndigheten för delaktighet fram till i mars nästa år. Där ingår hon i en grupp som ska arbeta med regeringsuppdragen ”Information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård”.

– Det handlar om att ge Sveriges alla kommuner hjälp i det fortsatta arbetet med välfärdsteknik. Bland annat ska vi bygga upp en stödfunktion och en digital plattform som kommunerna kan använda sig av.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida