”Det här är en milstolpe för psykiatrin”

”Det här är en milstolpe för psykiatrin”
Så här ser den så kallade pam-bilen i Stockholm ut, som är den enda i sitt slag i Sverige. Foto: Norra Stockholms psykiatri

Sveriges första psykiatriska akutbil fick i dag ta emot det prehospitala priset.

15 september 2015

Det var en mycket glad Fredrik Bengtsson som tog emot det prehospitala priset för 2015 vid Flisa-konferensen som hålls i Uddevalla denna vecka.

Han är enhetschef på länsakuten vid S:t Görans sjukhus och en av initiativtagarna och projektledarna för PAM, psykiatrisk akut mobilitet.

En resurs som behövs

– Det här känns underbart, det är en milstolpe för psykiatrin som inte har varit med i prehospitala sammanhang så mycket tidigare. Det här flyttar verkligen fram positionerna för psykiatrin, säger Fredrik Bengtsson, som själv är psykiatrisjuksköterska.

Under det halvår som verksamheten med den psykiatriska akutbilen har pågått har den gjort omkring 750 utryckningar i Stockholms län och majoriteten har varit prio 1-larm vid främst suicidhot men även andra akuta psykiatriska ärenden. Så här långt har projektet varit mycket lyckat, säger Fredrik Bengtsson.

– Det märks att vi är en resurs som behövs.

Fler följer efter

Tror du att försöket med en psykiatrisk akutbil kommer att spridas till andra delar av landet?

– Ja, vi märker ett stort intresse från andra landsting och jag tror att vi kommer att få se fler psykiatriska akutbilar framför allt i storstäderna där behovet är som störst.

Det svenska prehospitala priset delas ut för femte året i rad och är instiftat av Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Flisa, Vårdförbundet, Kommunal, Dagens Medicin och Falck. Förutom äran får pristagarna blommor och ett diplom.

PAM, Psykiatrisk Akut Mobilitet

  • Bemannas av två psykiatrisjuksköterskor och en ambulanssjukvårdare.
  • Bilen är i drift alla dagar mellan 15:00 – 01:00 och dirigeras av SOS Alarm.
  • Projektet pågår i första hand på försök i två år och drivs av Länsakuten vid S:t Görans sjukhus i samarbete med AISAB.
  • De huvudsakliga arbetsuppgifterna är självmordsprevention efter suicidlarm och psykiatriska ärenden som kräver akut bedömning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida