Flyttad tidsgräns har gett fler narkolepsidrabbade ersättning

Flyttad tidsgräns har gett fler narkolepsidrabbade ersättning
Sannolikheten för att narkolepsin är kopplad till vaccinationen minskar ju längre tid som gått efter att sprutan gavs. Men exakt hur lång tid det handlar om är fortfarande oklart. Arkivbild: Mostphotos

Ny studie utreder om tiden mellan vaccinationen och symtomen på narkolepsi ska förlängas ännu mer.

Från början var det bara de som drabbats av narkolepsi upp till åtta månader efter vaccinationen med Pandemrix som fick ersättning från Läkemedelsförsäkringen. Men i vintras förlängdes tidsgränsen till 16 månader.

Upp till två år

Sedan dess har 40 personer, som tidigare fått avslag, fått ersättning från försäkringen, uppger SR Ekot.

I Finland har ersättningsgränsen förlängts ända upp till två år efter vaccination och det är inte omöjligt att gränsen förlängs även i Sverige.

– Vi satte gränsen vid 16 månader eftersom vi ville kunna ge ett snabbt besked. Den är vi säkra på att vi inte kommer att behöva korta, men däremot kan den komma att förlängas när vi får mer fakta, säger Anders Hultman, vice vd på Läkemedelsförsäkringen, till Ekot.

400 har begärt ersättning

En studie som väntas bli klar i december ska förhoppningsvis ge mer klarhet i tidsgränsen mellan vaccination och symtomdebut.

Drygt 400 personer, de flesta barn och ungdomar, har ansökt om ersättning för att ha drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa med Pandemrix.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida