FN dubbelt aktuellt i Sverige

I morgon granskar FN:s råd för mänskliga rättigheter den svenska efterlevnaden av dem. Samtidigt gör Margot Wallström sitt första officiella besök i Sverige, som FN:s särskilda representant för sexualiserat våld i konflikter, sedan hon blev utsedd av FN:s generalsekreterare.

Det är Margot Wallströms första officiella besök i Sverige som FN:s särskilda representant sedan hon blev utsedd av FN:s generalsekreterare.

Syftet med besöket är att Margot Wallström ska ta del av Sveriges aktiva arbete med att bekämpa sexuellt våld och diskutera hur FN och Sverige kan gå vidare i arbetet. 

Samma dag utsätts Sverige för första gången för en heltäckande granskning av hur vi efterlever de mänskliga rättigheterna. Det är FN:s råd för mänskliga rättigheter som utför granskningen.

– Även om Sverige står sig väl i en internationell jämförelse äså finns det en hel del kvar att göra, säger RFSU:s ordförande Lena Lennerhed.

RFSU har tillsammans med RFSL skrivit en skuggrapport till FN om vad Sverige bör göra för att bättre leva upp till de mänskliga rättigheterna. Se huvudpunkterna i faktarutan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida