Förlossningsdepression kan vara tidigt tecken på bipolär sjukdom

Förlossningsdepression kan vara tidigt tecken på bipolär sjukdom
Omkring 13 procent av alla nyblivna mammor drabbas av så kallad förlossningsdepression tiden efter de fött barn. Arkivbild: Colourbox

Av de kvinnor som fick psykiska problem för första gången efter att de fött barn utvecklade 14 procent bipolär sjukdom inom 15 år. Ju svårare depressionen var efter förlossningen, desto större var risken, visar en ny studie.

8 december 2011

Kvinnor som har haft en depression i samband med förlossningen har ökad risk att senare i livet drabbas av psykisk sjukdom. För första gången har danska forskare visat att sambandet gäller även för bipolär sjukdom (manodepressivitet).

I studien ingick 120 000 kvinnor som någon gång i livet hade sökt psykiatrisk vård. Av dem hade 3 000 fått diagnosen bipolär sjukdom.

Tre gånger högre risk

Kvinnor som sökte vård första gången veckorna efter förlossningen hade mer än tre gånger så hög risk att senare i livet få diagnosen, jämfört med kvinnor som inte sökte vård i samband med att de fött barn.

Forskarna vid Aarhus universitet tror inte att förlossningsdepressionen utlöser bipolär sjukdom. De menar att resultaten snarare tyder på att förlossningsdepression kan handla om en underliggande bipolär sjukdom.

Förvärras av antidepressiva

Att få rätt diagnos vid psykisk sjukdom är viktigt för att kunna sätta in rätt behandling, till exempel kan antidepressiv medicin förvärra symtomen vid bipolär sjukdom.

Studien publiceras denna veckan i tidningen Archives of General Psychiatry.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida