Frisk eller sjuk med mycket proteiner och fett?

Frisk eller sjuk med mycket proteiner och fett?
Är det proteinet och fettet i baconet som är farligt för oss - eller är det kolhydraterna i brödet? Forskarna tvistar. Arkivbild: Colourbox

Dieter med lite kolhydrater och mycket protein ökar risken för hjärtinfarkt, varnar forskare i British Medical Journal. Samtidigt skriver JAMA att den som äter mycket fett och lite kolhydrater ökar förbränningen vilket gör att man håller vikten och minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Vad ska man tro?

I veckans nummer av medicintidskriften British Medical Journal har forskning från Karolinska institutet och Harvarduniversitetet, som publicerades redan 2007, dammats av och fått stor uppmärksamhet i media.

Varnar för protein

Drygt 43 000 kvinnor mellan 30 och 49 år fick i början av 1990-talet svara på detaljerade frågor om sin kost. Sedan har forskarna tittat på vad kvinnorna åt och jämfört det med hur många som drabbats av hjärtinfarkt eller stroke.

Det nya jämfört med den artikel som publicerades redan 2007 är enligt en av forskarna, nutritionisten Marie Löf, att då tittade man på risken att dö i hjärtkärlsjukdom, nu har man undersökt risken att insjukna.

Men slutsatserna från forskningsmaterialet är desamma nu som 2007: Risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom ökade ju mer man minskade på kolhydraterna och ju mer protein man åt.

Förespråkar mycket fett och protein

Men i veckans nummer av medicintidskriften JAMA ger ett amerikanskt forskarlag helt motsatta råd: ät en kost som består av lite kolhydrater och mer fett och protein så ökar du fettförbränningen och minskar risken att öka i vikt och drabbas av hjärtkärlsjukdom.

De har undersökt hur fettförbränningen påverkas av tre olika dieter och kom fram till att den diet som innehåller mest fett/protein och minst kolhydrater gav större energiförbrukning.

Motsägande studier

De här två studierna är bara två i raden av motsägande studier om hur olika dieter påverkar vikten och risken för hjärtkärlsjukdom.

I dagsläget är det bara att konstatera att alla olika dieter kan åberopa forskningsresultat till sitt stöd – och debatten om lågkolhydratkostens fördelar och nackdelar lär fortsätta.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida