Granskning av paracetamol efter rön om hjärnskador

Granskning av paracetamol efter rön om hjärnskador
En norsk studie tyder på att barn till mödrar som tagit paracetamol under graviditeten kan få men. Arkivbild: Colourbox

Europeiska läkemedelsverket ska utreda om foster kan få neurologiska skador.

15 januari 2014

Som Vårdfokus skrev om i går visar ny svensk forskning att paracetamol kan ge hjärnskador på nyfödda möss. Nu ska europeiska läkemedelsverket, EMA, utvärdera om det kan gälla även människor. Det sedan även en stor norsk studie visar att risken finns.

Under åren 1999 till 2008 fick alla gravida norska kvinnor rapportera vilka värktabletter de använde under den 17:e och 30:e graviditetsveckan, samt sex månader efter barnet fötts. Nu har forskare vid Oslo universitet använt data om 4831 norska barn vars mödrar tre år senare svarade på en större enkät, skriver Svenska Dagbladet.

Resultatet visar att barnen till mödrar som använt paracetamol mer än 28 dagar under graviditeten i genomsnitt hade sämre grovmotorik, kommunicerade sämre, hade ett utåtagerande eller inåtvänt beteende och hade svårare att sitta still.

Paracetamol finns i smärttabletter som Alvedon och Panodil. Läkemedlet har ansetts ha få biverkningar och användningen är utbredd, även bland små barn.

Resultaten av den nya forskningen betraktas som så oroväckande att europeiska läkemedelsverket, EMA, inleder en granskning.

Svenska Läkemedelsverket ser dock inga skäl än att ändra sina rekommendationer i nuläget.

– Vi följer frågan noga och är beredda att slå till utan att vänta om det skulle behövas. Om de norska resultateten skulle stämma är det alarmerande, men jag tycker att man måste ta dem med en stor nypa salt, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Den norska studien publiceras i ”International Journal of Epidemiology”.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida