Hellre smal soffpotatis än fet och vältränad

Hellre smal soffpotatis än fet och vältränad
Det är viktigare att hålla vikten än att vara vältränad, enligt en studie som undersökt risken för hjärtinfarkt bland män. Arkivbild: Mostphotos

Män som är vältränade men väger för mycket löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt än smala som inte rör på sig. Det förvånande resultatet presenteras i en ny studie.

Tidigare har fördelarna med att vara ”fat but fit” framhållits i olika studier men en svensk forskargrupp från Umeå universitet är det tvärtom, i alla fall i tonåren.

Män som är vältränade och feta  som tonåringar löper högre risk att drabbas av hjärtinfarkt än män som är otränade och smala, visar deras studie som publiceras i tidskriften European Heart Journal.

Följdes i 30 år

Data från över 700 000 svenska män som genomgick läkarundersökningar vid 18 års ålder i samband med att de mönstrade inför militärtjänstgöring har analyserats. Männens kondition mättes med ett cykeltest och sedan följdes de i över 30 år.

Studien visade att vältränade, men överviktiga eller feta män hade en signifikant högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, jämfört med otränade, smala män.

Vikten är viktigast

Studien visar också att god kondition i tonåren kan minska risken för hjärtinfarkt senare i livet. Men skyddseffekten är inte så stark.

– Samtidigt som bra kondition i slutet av tonåren kan minska risken för hjärtinfarkt verkar konditionen inte fullt ut kompensera för riskerna med att ha övervikt eller fetma. Det är alltså viktigare att vara normalviktig än att vara i bra fysisk form, men det är ännu bättre att vara både vältränad och att ha en normal vikt, säger Peter Nordström, professor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet, enligt ett pressmeddelande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida