Ingen anledning att minska på antalet koppar kaffe

Ingen anledning att minska på antalet koppar kaffe

Studie på sjuksköterskor visar att de som ökade sin kaffekonsumtion minskade risken att få diabetes typ 2.

Det kommer då och då studier som visar positiva effekter av att dricka kaffe. Att det minskar risken för diabetes typ 2 är känt sedan tidigare, men nu är det också bevisat att en förändring av kaffekonsumtionen ganska snabbt också ändrar risken att få diabetes.

Det är forskare vid Harvard universitetet som tittat på vad som händer när man ökar eller minskar antalet koppar kaffe per dag. I undersökningen ingår bland annat nästan 100 000 sjuksköterskor från den stora Nurses health-studien i USA.

Storkonsumenter av kaffe

Redan från början hade de som drack mycket kaffe, mer än tre koppar per dag, 37 procent lägre risk att få diabetes jämfört med dem som drack en kopp eller mindre.

Men oavsett hur mycket man drack från början så visade det sig att de som ökade sin konsumtion med mer än en kopp per dag över en fyraårsperiod fick 11 procent lägre risk att få diabetes, jämfört med dem som inte ändrade sin konsumtion.

Och de som i stället minskade konsumtionen med en kopp kaffe eller mer ökade risken att få diabetes med 17 procent.

Forskarna förvånade

För de som drack te eller koffeinfritt kaffe sågs inga sådana förändringar.

I en kommentar säger forskarna bakom studien att de tycker det är förvånande att en förändring av kaffekonsumtionen ger så tydligt utslag redan efter så kort tid som fyra år.

Men som det mesta är nog måttfullhet kanske ändå det bästa. Det är inte bra för alla att drick hur mycket kaffe som helst. Det kan till exempel göra det svårare att bli gravid har tidigare forskning visat, se länk till höger.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida