Fem koppar kaffe om dagen halverar chansen att bli gravid

Fem koppar kaffe om dagen halverar chansen att bli gravid
Ta det lugnt med kaffet om du försöker bli gravid, råder dansk forskare. Arkivbild: Colourbox

Danska forskare har studerat närmare 4 000 kvinnor som försökt bli gravida med hjälp av provrörsbefruktning och sett att stora mängder kaffe gör det svårare.

Studien gjordes vid en IVF-klinik i Danmark. Vid början av behandlingen tillfrågades kvinnorna om sin kaffekonsumtion och därefter följde forskarna upp om det fanns något samband med chanserna att bli gravid.

Samma effekt som rökning

Resultaten visar att vid fem koppar kaffe om dagen eller mer minskade chansen med 50 procent.

– Även om vi inte blev förvånade över att kaffe försvårar möjligheten att bli gravid så trodde vi inte att det hade så stor effekt. Det är närmast jämförbart med effekten av rökning, sade Ulrik Schiøler, läkare vid fertilitetskliniken vid Århus universitetssjukhus, när han presenterade studien vid den europeiska fertilitetskonferensen ESHRE som pågår i Istanbul.

Olika effekter av kaffe

Ulrik Schiøler säger att han inte vill oroa kvinnor som försöker bli gravida och att man inte fann några skadliga effekter av kaffe vid lägre nivåer, men att den här studien visar att kvinnor som försöker bli gravida inte bör dricka många koppar kaffe om dagen.

Effekten av kaffe har studerats i många sammanhang. Tidigare mindre studier har inte visat något klart samband på effekten av graviditet och i andra sammanhang har kaffe till och med visat sig ha en gynnsam effekt, till exempel när det gäller diabetes och Alzheimers sjukdom.

Mättat fett gav sämre ägg

Vid den europeiska fertilitetskonferensen presenterades också en mindre studie som tittat på effekten av olika sorts fett. Studien omfattade 147 kvinnor som fick IVF-behandling vid en fertilitetsklinik i Massachusetts, USA.

Resultaten visar att kvinnor som åt mycket mättat fett hade färre ägg och sämre embryokvalitet.

I andra studier har transfett och mättat fett visat sig ha betydelse när det gäller infertilitet, missfall och låg spermiekoncentration.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida