Patientsäkerhet

Helsingborgs lasarett riskerar nytt miljonvite för platsbristen

Helsingborgs lasarett riskerar nytt miljonvite för platsbristen
Platsbristen på Helsingborgs lasarett hotar patientsäkerheten anser tillsynsmyndigheten Ivo. Arkivbild: Anders Olsson

Trots att Inspektionen för vård och omsorg krävt att lasarettet i Helsingborg måste åtgärda bristen på vårdplatser har ingenting förbättrats, enligt myndigheten. Om sjukhuset inte förbättrar patientsäkerheten på akuten risker regionen att få betala en miljon kronor i vite.

13 september 2017

Helsingborgs lasarett har genom åren fått betala miljontals kronor i viten till Arbetsmiljöverket för sina överbeläggningar på grund av bristen på vårdplatser. Ännu värre har det blivit sedan lasarettet började byggas om.

Åtskilliga patienter som egentligen ska vårdas på en avdelning blir kvar på akuten. Förra året vårdades 2 700 patienter som väntade på en sängplats upp till två dygn på Helsingborgs akutmottagning. Situationen har inte förbättrats.

Slutkörd personal

– Vi i personalen börjar bli väldigt väldigt trötta. Under de senaste tre åren har problemen hela tiden eskalerat. Det gör att vi lätt blir irriterade på varandra, blir utmattade på jobbet och inte hinner med våra privatliv. Jag känner att vi inte riktigt orkar bry oss längre.

Det sade Sören Nordh som är förtroendevald för Vårdförbundet på akuten i Helsingborg till Vårdfokus i samband med att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i maj i år konstaterade att bristen på vårdplatser var en fara för patientsäkerheten.

Lett till dödsfall

Ivo:s tillsyn har bland annat visat att patienter som ligger kvar på akuten och väntar på att få komma till en vårdavdelning blivit utan sina mediciner, både nyordinerade sådana och läkemedel som patienterna använt sedan tidigare.

Enligt Ivo har bristen på vårdplatser lett till vårdskador, såväl dödsfall som fysiskt och psykiskt lidande.

– Eftersom vårdgivaren inte har vidtagit de åtgärder som behövs för att säkerställa att denna patientgrupp inte drabbas av vårdskador väljer vi nu att vitesförelägga Region Skåne, förklarar Thomas Mehralizade, avdelningschef för Ivo:s avdelning syd.

Om inte regionen senast den 14 december i år redovisar vilka åtgärder som vidtagits eller planeras kan Ivo komma att begära att ett vite på en miljon kronor döms ut.

Tre krav ska vara uppfyllda:

  • Akutmottagningen måste införa ett system som innebär att alla patienter får sina läkemedel vid korrekt tidpunkt.
  • Ett rapportsystem måste införas som garanterar att läkarna får väsentlig information om samtliga patienter på akuten, även de som ligger kvar i väntan på en plats på en vårdavdelning.
  • Resurserna måste organiseras så att de patienter som väntar på en vårdplats får den omvårdnad och övervakning som de behöver, oavsett inflödet av nya patienter.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida