Läget bättre på Stockholms akutmottagningar

Läget bättre på Stockholms akutmottagningar
Läget på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge är fortsatt ansträngt, men stabsläget är avblåst.

Läget på Karolinska universitetssjukhuset är fortfarande ansträngt, men den förhöjda beredskapen på Stockholms storsjukhus är avblåst och väntetiderna på akutmottagningarna bedöms vara i stort sett normala.

Det var i går eftermiddag som ledningarna för Stockholms storsjukhus beslutade om höjd beredskap och ställde in många planerade operationer för att kunna prioritera akutpatienterna.

Som orsaker till det senaste dygnets ansträngda situation på Stockholmssjukhusen anger Henrik Almkvist, chefläkare i Stockholms läns landsting, det stora antalet infektionssjukdomar som just nu grasserar. Många barn har drabbats av RS-infektioner, influensan är på väg mot sin topp för vuxna och vinterkräksjukan har slagit hårdare på de geriatriska klinikerna än den brukar. En annan viktig faktor är att det råder stor brist på sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset.

– Sjuksköterskebristen har lett till att vi har 80-100 färre vårdplatser jämfört med i somras. Tio procent färre har i år vaccinerat sig mot influensan som kommer att toppa om en vecka eller två. Vinterkräksjukan på de geriatriska klinikerna gör att akutsjukhusen inte kan få in patienterna på eftervård där, och det har också bidragit till situationen på akutsjukhusen. Det är också fortfarande för många ”enkla fall” som åker till sjukhuset och belastar akuterna, säger Henrik Almkvist.

Han berättar att sjukhusen försöker vidta långsiktiga åtgärder för att få till ett bättre patientflöde. Landstinget undersöker om det går att öppna fler vårdplatser i geriatriken och hoppas kunna öka antalet patienter som kan komma till rehabilitering, som man gjorde under jul- och nyårshelgerna.

– Vi försöker också se till att ha en bra bemanning på närakuter och vårdcentraler, säger Henrik Almkvist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida