Många ambulanser har tvingats åka på ”falska” prio1-larm i sommar

Många ambulanser har tvingats åka på ”falska” prio1-larm i sommar
Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor har tröttnat på alla felprioriteringar som de tycker att SOS Alarm gör. Arkivbild: Mostphotos

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor kräver högre kompetens av dem som prioriterar ambulanserna hos SOS Alarm.

25 augusti 2015

I sommar har det blivit allt tydligare att SOS Alarm inte längre klarar av att göra de prioriteringar som är nödvändiga för att ambulanspersonalen ska klara av sina uppdrag. Det menar Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, Ras, som nu kräver att SOS Alarm tar krafttag för att komma åt bristen på sjuksköterskor.

– Sållningen på SOS Alarm fungerar inte längre. Nästan alla som ringer får i dag ambulans. De som gör bedömningarna hos SOS Alarm är uppenbarligen inte sjukvårdskunniga, säger Janne Kautto som är ordförande i Ras.

Åker på myggbett och mensvärk

Som exempel tar han att ambulansen i Stockholm under sommaren dirigerats ut med högsta prioritet till bland annat en myggbiten patient och en kvinna med mensvärk. Allt medan äldre med höftfrakturer har fått vänta i timmar och därmed riskerat att dö av uttorkning.

Janne Kautto är tydlig med vad felet beror på, nämligen att de som tar emot samtalen på SOS Alarm inte har den kompetens som krävs för att göra rätt bedömningar.

Liksom många andra ambulanssjuksköterskor anser han också att det så kallade Emil-fallet, då en sjuksköterska vid SOS vägrade att skicka en ambulans till 23-årige Emil Linnell som senare avled, varit en starkt bidragande orsak till att man från SOS Alarms sida inte längre vågar säga nej till patienter som är påstridiga.

Att antalet utryckningar ökat kraftigt sedan 2010, då Emil Linell dog, råder det knappast någon tvekan om. Enligt en egen undersökning som SVT gjorde i våras ökade antalet ambulansutryckningar med nästan 30 procent mellan åren 2010 och 2015.

Skarpa samtal ökat med 25 procent

SOS Alarms presschef, Anders Klarström kan inte bekräfta siffran, men ifrågasätter den inte heller. Det han vet däremot är att de ”skarpa” telefonsamtalen till SOS Alarm har ökat med nära 25 procent under samma period.

Han är dock inte övertygad om att det beror på Emil-fallet.

– Det sammanfaller med den totala utvecklingen. Men jag skulle inte säga att det är orsaken till ökningen.

I en licentiatavhandling som lades fram av sjuksköterskan Bosse Ek i slutet av 2012 var det dock tydligt att den tragiska händelsen påverkat sjuksköterskors bedömningar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida