Nutrition

Risk för minskad aptit hos patienter med hjärtsvikt

Risk för minskad aptit hos patienter med hjärtsvikt
38 procent av hjärtsviktspatienterna hade dålig aptit. Arkivbild: Mostphotos

För patienter med hjärtsvikt är god aptit inte en självklarhet. Det visar en avhandling som skrivits av sjuksköterskan Christina Andreae vid universitetet i Linköping.

Christina Andreae har i fyra studier undersökt olika aspekter av aptiten hos 116 patienter med hjärtsvikt som följdes i ett och ett halvt år. Majoriteten av dem hade milda till medelsvåra hjärtsviktssymtom. Medelåldern var 71 år.

Forskning har tidigare visat att nedsatt aptit vid hjärtsvikt troligen beror på onormala hormonella och inflammatoriska processer. I Christina Andreaes studier visar det sig att det finns flera andra faktorer som kan kopplas till dålig aptit hos patienter med hjärtsvikt.

Av de patienter som ingick i hennes studie angav 38 procent att de hade nedsatt aptit. Speciellt hos de äldre var det samtidigt vanligt med symtom på depression, dålig sömn, nedsatt minnesförmåga och låg fysiskt aktivitet. Hon såg också en koppling till sämre aptit hos de patienter som inte tog sina hjärtsviktsmediciner i tillräcklig dos.

I avhandlingen har Christina Andreaes utvärderat ett frågeformulär som kan användas för att mäta aptiten hos patienter med hjärtsvikt. Formuläret kan exempelvis användas rutinmässigt av vårdpersonal, så att åtgärder för att förhindra undernäring kan sättas in tidigt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida