Sjukhusen fylls med halkskadade

Sjukhusen fylls med halkskadade
Många halkar och bryter benen just nu. Arkivbild: Istockphoto

De senaste dygnens halka har i stora delar av landet lett till såväl bilolyckor som att folk trillar och bryter benen.

 – Det är det värsta vi har varit med om, säger avdelningschefen Emma Hagenfeldt vid ortopedkirurgiska kliniken på Örebros universitetssjukhus till Nerikes Allehanda.

Bara under det senaste dygnet har de tagit hand om 84 patienter som vårdas för olika typer av frakturer sedan de halkat omkull. Vanligast är handledsfrakturer, men flera har även fått skallfrakturer efter att ha åkt i backen.

Personalen har tvingats jobba över och extra sjuksköterskor och gipstekniker har kallats in.

Trafikverket varnar

Trafikverket varnar för halka i stora delar av Sverige: lokal snöhalka i Norrland, frosthalka i Svealand och ishalka i Götaland.

På Trafikverkets prognoskartor kan du som funderar på att ge dig ut på vägarna hålla koll på halkläget (se länk till höger om artikeln).

Spelar melodi från video

I höstas lade personalen på ortopeden i Umeå ut en skämtsam video på Youtube för att varna folk för halkan. En av initiativtagarna var undersköterskan Linda Åström.

När Vårdfokus ringer upp henne för att fråga om den lett till mindre halkolyckor skrattar hon gott.

– Det är överbelagt på grund av att många ramlat. Men vi för ingen statistik och just i dag är det 15-16 grader minus. Då är det inte så många som halkar. Men varje dag som det är halt ute spelar Radio P4 vår melodi från videon, så någon nytta har den nog gjort.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida