Sjukvårdsdirektören i Stockholm öppnar för dialog om sparkraven

Sjukvårdsdirektören i Stockholm öppnar för dialog om sparkraven
Hud hör till ett av elva vårdval där vårdgivarna kommer att få lägre ersättning. Antalet besök har ökat kraftigt och kostnaden överstiger budget. Arkivbild: Mostphotos

Psoriasisföreningen vill diskutera ersättningarna för vård hos sjuksköterska.

Stockholms läns landstings sjukvårdsdirektör Henrik Almkvist är medveten om att sparkraven blir tuffa för vårdgivarna. Han har nu i uppdrag från nämnden att föra dialog om hur det ska gå till. Ramen är att från den 1 juni sjunker ersättningen per patientbesök inom elva vårdval, varav hud är ett med fem procent.

– Ramen gäller, men sista ordet är inte sagt om hur det genomförs på det mest effektiva sättet för att ge patienterna i länet den vård som behövs. Finns det bättre och smartare sätt att ge ersättning är vi öppna för förslag, säger Henrik Almkvist.

Klarar inte sänkningen

Stockholms läns landsting måste minska kostnaderna med 800 miljoner kronor. En av åtgärderna är att sänka ersättningen i elva utvalda vårdvalsområden. Från 1 juni får vårdgivaren fem procent mindre per patientbesök. Det ska göras med bibehållen kvalitet för patienterna.

Som Vårdfokus rapporterade igår håller inte alla med om att det är möjligt. Psoriasisföreningens sex mottagningar för omkring 5 000 patienter ser inte hur verksamheten ska kunna fortsätta om ersättningen sänks. Besparingen är tänkt att tas från vårdgivarnas vinstmarginaler.

Läkarbesök premieras

– Vi har inga vinstmarginaler på våra sjuksköterskeledda mottagningar. I vårdvalet premieras bara de ”dyra” läkarbesöken. Det innebär att vi går med förlust, trots att vår vård är kostnadseffektiv ur ett samhällsperspektiv, säger verksamhetschefen Gunnel Köhler.

Psoriasisföreningen har svårt att få ekonomin att gå runt för att mottagningarna bygger på regelbundna sjuksköterskebesök.

Kan ersättningen för vård hos sjuksköterska komma att höjas?

– Det är en sådan sak som kan komma fram i dialog, som förvaltningen får utreda och återkomma med. Är det mindre justeringar ligger det inom mitt område. Är det av principiell karaktär måste frågan upp till nämnden. Nämndens kostnader ska minskas med 800 miljoner kronor vilket är ett tufft uppdrag och berör nästan alla vårdaktörer, säger Henrik Almkvist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida