Skåne först med att erbjuda gratis vaccin mot livmoderhalscancer

Skåne först med att erbjuda gratis vaccin mot livmoderhalscancer

Genom att vaccinera unga flickor med hpv-vaccin får de ett starkt skydd mot att senare i livet drabbas av livmoderhalscancer. De som i första omgången får vaccinet gratis i Skåne har dock redan hunnit fylla 18 år, eftersom den nationella upphandlingsprocessen har dragit ut på tiden. Arkivbild: Colourbox

Som första region/landsting i landet börjar Region Skåne på måndag att gratis vaccinera flickor födda 1993 mot livmoderhalscancer. Ett brev med erbjudande om vaccinering på vårdcentralen går ut till alla 18-åringarna i morgon.

– Flickor födda 1993 är en årskull som drabbats av den utdragna nationella processen av vaccin mot livmoderhalscancer. Den upphandlingen gäller vaccin till alla flickor i landet mellan 13 och 17 år, men de här har redan hunnit bli 18, förklarar Helen Hansson, hälso- och sjukvårdsstrateg i region Skåne.

Vaccin mot humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer, ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Men den gemensamma upphandlingen av vaccinet har dragit ut på tiden eftersom de inblandade läkemedelsföretagen har överklagat de två nationella upphandlingar som hittills gjorts. Flera landsting har beslutat att göra egna direktupphandlingar i väntan på ett slutgiltigt beslut. Skåne är först ut med att verkligen erbjuda vaccinet.

– Vi valde Gardasil eftersom det var det företaget som vann den senaste upphandlingen. Men vi är fortfarande kvar i den nationella upphandlingen. Flickor födda 1994 och senare kommer att få det vaccin som vinner upphandlingen, säger Helen Hansson.

HPV-vaccinationerna ges i första hand på vårdcentraler och familjeläkarenheter där flickorna är listade. Erbjudandet gäller från och med måndag och hela nästa år.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida