Skolbarn kan ha smittats med tuberkulos

Flera lågstadiebarn på Lidingö misstänks ha smittats med tuberkulos. De får nu antibiotikabehandling, samtidigt som smittspårningen utökas.

Det är en person i personalen på skolan som har varit sjuk i tbc. Enligt preliminära tester som Smittskydd Stockholm har gjort kan flera lågstadiebarn vara smittade, rapporterar Sveriges Radio. De barnen behandlas nu med antibiotika vid infektionskliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Samtidigt utökas smittspårningen så att även de barn som går i förskoleklass samt årskurs ett och tre också ska testas. Svaren väntas komma i slutet av nästa vecka.

Inte första gången

Så sent som i våras berättade Vårdfokus om en liknande händelse på Örbyskolan utanför Stockholm. Även där var det en person ur personalen som insjuknade, men som tur var blev ingen annan smittad. Smittskyddsläkare Åke Örtqvist säger att sådana här händelser kan bli vanligare.

– Det är en tredjedel av världens befolkning som är smittade av tuberkulos. Och vi reser mycket och många i världen kommer hit vilket gör att vi av och till drabbas av folk som är smittsamma och därmed kan leda till fler fall, säger han till Sveriges Radio.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida