Sms-livräddare är först på plats vid vart fjärde hjärtstopp
Utvärdering visar att fler med hjärtstopp får hjärt-lungräddning när sms-livräddare larmas.
Sms-livräddare har funnits i Stockholm sedan 2010. För att ta reda på om det fungerar testade man att under en period bara larma sms-livräddarna varannan gång ett hjärtstopp misstänktes.
Utvärderingen visar att när sms-livräddarna larmats ut har 30 procent fler kunnat få hjärt-lungräddning. Ett bevis på att det unika systemet fungerar och gör att fler kan få snabb hjälp.
Studien, som gjorts av Mattias Ringh som är en av de ansvariga för projektet, visar också att sms-livräddare är först på plats i 25 procent av fallen.
Att säga hur många fler som överlever är dock inte möjligt eftersom det beror på så många olika saker: hur snabbt ambulans är på plats, hur långt det är till sjukhus, vilka insatser som görs där och så vidare.
Över 10 000 frivilliga, utbildade i hjärt-lungräddning, har varit involverade i projektet. Genom gps-teknik i deras mobiler har SOS Alarm koll på var de befinner sig. Om de är inom 500 meter från ett hjärtstopp får de ett larm via sin mobiltelefon och kan vara snabbt på plats för att påbörja hjärt-lungräddning.
I dag larmar SOS Alarm alltid sms-livräddarna vid misstänkt hjärtstopp.