Stockholm. Politiskt uttalande om sjuksköterskebristen väcker ilska

Stockholm. Politiskt uttalande om sjuksköterskebristen väcker ilska
Det folkpartisktiska landstingsrådet Anna Starbrinks uttalande om att sjuksköterskor kan ersättas av undersköterskor har väckt starka reaktioner.

Krisen i akutsjukvården kan lösas genom att sjuksköterskor ersätts med undersköterskor, tycker landstingsrådet Anna Starbrink (FP) i Stockholm. Uttalandet väcker stor ilska bland Vårdförbundets medlemmar. (Uppdaterad kl 14.33)

7 februari 2013

Känslorna stormar bland vårdpersonal och fackliga företrädare efter landstingsrådet Anna Starbrinks uttalande i nyheterna på TV4 på torsdagmorgonen.

Hon säger i inslaget att landstinget inte kommer att kunna hitta alla sjuksköterskor som behövs och att man därför måste tänka i nya banor.

– Vilka andra yrkesgrupper kan vi ta hjälp av? Jag tycker att undersköterskorna är en sådan grupp som vi skulle vara angelägna att anställa, säger Anna Starbrink till TV4.

Vårförbundet har reagerat starkt på hennes uttalanden. Förbundet anser att om politiker vill tänka i nya banor så handlar det inte om att äventyra patientsäkerheten med fel kompetens i vården utan om att ge sjuksköterskor betald specialistutbildning, rättvisa löner och villkor.

– Det är med ursinne vi tar del av Anna Starbrinks uttalanden om att det å ena sidan inte finns några ekonomiska begränsningar för att lösa den akuta krisen i vården i Stockholms län. Å andra sidan vill folkpartisten Anna Starbrink ersätta sjuksköterskor som har lång universitetsutbildning med undersköterskor som har gymnasiekompetens, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Även på Vårdförbundets Facbooksida har mängder av kommentarer kommit in som förkastar landstingsrådets förslag.

På sin blogg har Anna Starbrink bemött Vårdförbundets kritik av hennes uttalanden:

”Genom att undersköterskor i högre grad kan komplettera och avlasta sjuksköterskegruppen skapar man också möjlighet för sjuksköterskorna att utföra arbetsuppgifter som tidigare legat på läkarna. Den som tror att jag vill ersätta sjuksköterskorna har alltså missuppfattat saken”, skriver hon bland annat.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida