Tre doser HPV-vaccin ger bäst skydd mot kondylom

Tre doser HPV-vaccin ger bäst skydd mot kondylom
Tre doser HPV-vaccin ger bäst skydd, åtminstone mot könsvårtor. Arkivbild: Colourbox

Än så länge saknas bevis för att två doser ger ett lika effektivt och långvarigt skydd.

I dag rekommenderas tre doser av vaccin mot humant papillomvirus, HPV, men det pågår en debatt om man kan minska till två doser. Enligt en omfattande registerstudie från Karolinska institutet är dock tre doser bättre.

Följt en miljon unga

– När det gäller vaccinets förmåga att skydda mot kondylom hos flickor i åldrarna 10-16 år ser vi att två doser ger ett bra skydd, upp till 71 procent, men att tre doser är bättre, upp till 82 procent, säger Lisen Arnheim Dahlström vid institutionen för medicinsk epidemiologi och statistik på Karolinska institutet.

Forskarna har via olika hälsoregister följt alla flickor och unga kvinnor i Sverige som var mellan 10 och 24 år under åren 2006 till 2010, totalt mer än en miljon individer. De studerade förekomsten av kondylom, könsvårtor, eftersom de bara har några månaders inkubationstid och är den tidigast mätbara sjukdomen efter HPV-infektion.

20 000 fick kondylom

Flickorna delades in i grupper beroende på om de var ovaccinerade eller hade fått en, tvp eller tre doser av vaccinet Gardasil. Nästan 80 procent av dem som vaccinerades under perioden fick alla tre doserna.

Forskargruppen upptäckte drygt 20 000 fall av kondylom, under uppföljningsperioden på i genomsnitt 3,8 år, och såg ett samband mellan förekomsten av könsvårtor och antalet vaccinationsdoser.

Sedan 2012 erbjuds flickor mellan 10 och 18 år gratis vaccinering med HPV. Vaccinet ger skydd mot flera olika typer av HPV, både sådana som orsakar livmoderhalscancer och sådana som orsakar könsvårtor, men ges i första hand för att förhindra livmoderhalscancer.

Studien Association of varying number of doses of quadrivalent human papillomavirus vaccine with incidence of condyloma är publicerad i vetenskapstidskriften Jama.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida