Trots protesterna – SD ska besöka Malmö

Trots protesterna – SD ska besöka Malmö
Sjukhuschef Jan Eriksson. Arkivbild: Skånes universitetssjukhus

Protestkampanjer har startats och vårdanställda har mordhotats. Ändå ska Sverigedemokraternas besök på akuten i Malmö genomföras nästa vecka.

I går offentliggjordes ett öppet brev undertecknat av 258 vårdanställda där budskapet var att partiledaren Jimmie Åkessons (SD) värderingar inte hör hemma på sjukhuset. De startade också en Facebookgrupp, ”Vi är #vårdpersonalmotrasism”, som just nu har över 3 000 anhängare. Protesterna gäller det studiebesök som SD ska göra den 9 april.

Efter detta har två anställda vid Skånes universitetssjukhus i Malmö blivit mordhotade. Hoten är polisanmälda och polisen var även på sjukhuset i går för att kontrollera läget.
Det påverkar dock inte planerna säger sjukhuschefen Jan Eriksson, besöket ska genomföras.
– Det finns ingen annan plan just nu. Hoten är i första hand en sak för polisen men vi som arbetsgivare kommer också att ta kontakt med de drabbade för att värdera vad vi behöver göra, säger han.

Följer utvecklingen

Jan Eriksson säger dock att ledningen följer utvecklingen och har löpande kontakt med polisen och att situationen kan ändras.

– Vårt fokus är inte politiska värderingar utan patientsäkerhet och allmän säkerhet. Vi kommer att lyssna på polisen och följa deras rekommendationer vad gäller den allmänna säkerheten och vi gör våra egna värderingar vad gäller patientsäkerheten, säger Jan Eriksson.

De som är kritiska till att SD besöker sjukhuset hävdar att partiets värderingar krockar med region Skånes likabehandlingsplan. Tycker du att de gör det?
– Jag gör ingen sådan bedömning. Ibland kan det vara så att det inte är helt lätt att luta sig mot vare sig det ena, eller det andra. Vi är en del av ett öppet, demokratiskt samhälle och i den egenskapen tar vi emot partier invalda i riksdagen eller regionfullmäktige för studiebesök när de vill informera sig om vår verksamhet, säger Jan Eriksson.

Efter hoten har alla namn och kommentarer på Facebookgruppen ”Vi är #vårdpersonalmotrasism” tagits bort. Sidan är nu sluten vilket innebär att enbart medlemmar kan se innehållet. På Twitter diskuteras händelserna under ämnesrubriken #vårdpersonalmotrasism och i dag ger många sitt stöd till dem som drabbats av hot. ”Demokratin hotas när människor skräms till tystnad”, skriver en twittrare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida