”Jimmie Åkesson är inte välkommen”

”Jimmie Åkesson är inte välkommen”
Facebookgruppen "Vi är #vårdpersonalmotrasism" har startas med anledning av SD-besöken på olika sjukhus.

Sverigedemokraternas värderingar går inte ihop med yrkesetiken. Det uttrycks i ett öppet brev där 258 vårdanställda protesterar mot besöket på akuten i Malmö nästa vecka.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson åker just nu på en turné till olika arbetsplatser i Sverige. Besöken på sjukhus och skolor har väckt starka reaktioner och som Vårdfokus har rapporterat tidigare försökte en läkare på Norrlands universitetssjukhus stoppa Jimmie Åkesson, med hänvisning till patientsäkerheten.

Den 9 april ska partiledaren besöka Skånes universitetssjukhus och det har fått 258 vårdanställda att protestera. I ett öppet brev i Sydsvenskan skriver de i dag att det inte finns utrymme för Åkessons politik på en akutmottagning.
”När larmet går så jobbar vi tillsammans, någonting annat hade inte fungerat. Vi vet vad det innebär att hålla ihop. När en patient kommer in frågar vi inte om hon är muslim eller kristen, eller om hon är ”papperslös”. Vi gör inte skillnad på människor.”

Oförenligt med yrkesetiken

Brevskrivarna, som är undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, hänvisar till hälso– och sjukvårdslagen som säger att vård ska ges med respekt för alla människors lika värde. De citerar också Region Skånes likabehandlingspolicy där det står att alla medarbetare är skyldiga att motverka diskriminering.

”Jimmie Åkesson företräder ett parti som har sina rötter i fascistiska och rasistiska organisationer och värderingar. Idag är partiet inte lika öppet rasistiskt som när Jimmie Åkesson gick med, men partiet bygger fortfarande sin politik på att beskriva ”invandrare” som ett hot och det verkar inte finnas någon gräns för vilka problem man kan beskylla dem för. Denna politik, att dela upp ”svenskar” och ”invandrare” och att anse att de ska behandlas olika, är i grunden rasistisk”, står det i det öppna brevet som avslutas med en uppmaning.
”Därför säger vi nu: Ingen rasism på vår arbetsplats! Riskera inte patientsäkerheten! Jimmie Åkessons värderingar är inte välkomna på vår akutmottagning!”

Reaktioner på sociala medier

SD-besöket har väckt reaktioner på Twitter där många ger sitt stöd under hashtaggen #vårdpersonalmotrasism. Och på Facebook har en grupp startat ”Vi är #vårdpersonalmotrasism” som över 1 400 gillar.

Mats Runsten är Vårdförbundets ordförande i Skåne och han säger att Jimmie Åkessons besök på sjukhuset inte är en facklig fråga, utan en fråga för arbetsgivaren.
– Politiska partier vill ibland komma och då är det upp till Region Skåne att besluta om det är okej eller inte, säger han.

Vårdförbundet tog ställning

Förra veckan tog Vårdförbundet centralt ställning mot SD genom att klargöra att man inte kommer delta i arrangemang med partiet. Men det är en annan sak, säger Mats Runsten.

– Att Vårdförbundet som ideell organisation inte samverkar med SD är något helt annat än att vi skulle ha synpunkter på vilka arbetsplatser som SD besöker.
Enligt Mats Runsten har ingen medlem hört av sig med anledning av besöket.

Vad gör ni om en orolig medlem ringer och ber om råd?
– Om medlemmen till exempel säger att stämningen är så obehaglig att de knappt kan jobba, går vi till sjukhusledningen och begär ett möte. Det är arbetsgivarens uppgift att säkerställa en god arbetsmiljö, säger Mats Runsten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida