Upphandling av vaccin överklagas – flickor fortsätter vänta på skydd

Upphandling av vaccin överklagas – flickor fortsätter vänta på skydd
Den här gången var det Gardasil som gick segrande ur striden, men parterna lär mötas i förvaltningsrätten. Foto: Sanofi Pasteur MSD

Landstingens upphandling av vaccin mot livmoderhalscancer överklagas av läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline. Enligt dem har landstingen valt ett vaccin som ger dokumenterat sämre skydd mot livmoderhalscancer.

22 september 2011

”Det handlar om att ge svenska flickor ett så gott skydd mot cancer som möjligt.” Det skriver ledningen för Glaxo Smith Kline, GSK, i en debattartikel i Dagens Nyheter på torsdagen, som förklaring till varför de väljer att överklaga landstingens upphandling av vaccin mot humant papillomvirus, som kan orsaka flera sjukdomar, inklusive kondylom och livmoderhalscancer.

Sämre skydd

GSK anser att det vaccin som vann upphandlingen, Sanofi Pasteur MSD:s Gardasil, ger ett dokumenterat sämre skydd mot livmoderhalscancer än GSK:s egen Cervarix.

Enligt GSK visar vetenskapliga studier att Cervarix skyddar nio av tio flickor mot så kallad precancer, att jämföra med Gardasils fyra av tio.

GSK ställer sig också frågande till varför landstingen accepterat en beräkningsmall för värdering av vaccinets cancerskydd, som tagits fram av Sanofi Pasteur MSD, i stället för den mall som landstingen hänvisade till i det egna förfrågningsunderlaget till upphandlingen.

Sekretessstämplat

Ett annat frågetecken som GSK vill ha landstingens svar på är varför sekretess lagts på den vetenskapliga dokumentation som använts för att värdera cancerskyddet.

Landstingens gemensamma upphandling har handlagts av Stockholms läns landsting. Sanofi Pasteur MSD har tidigare själva överklagat en upphandling där GSK gick segrande ur striden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida