Var lyhörd för smärtsignaler

5 oktober 2007

P-piller kan göra slemhinnorna känsligare för smärtor och skador. Barnmorskor och läkare bör vara mer lyhörda för kvinnors besvär och uppmana dem som tar p-piller att höra av sig om de har torra eller ömmande slemhinnor.

Det uppmanar gynekologen Ulrika Johannesson, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm. Resultaten från hennes ny­ligen framlagda doktorsavhandling bekräftar tidigare forskning om att kvinnor som börjar med p-piller tidigt och använder det under lång tid kan ha en ökad risk för att drabbas av vestibulit. Störst är risken med p-piller som innehåller höga doser gestagen.

Alla kvinnor i hennes studie visade sig ha normal kroppsegen smärtlindring. Däremot hade de friska kvinnorna som åt p-piller lägre smärttröskel i området kring slidöppningen än de som inte åt p-piller. Hos kvinnorna med vestibulit var smärttröskeln påtagligt sänkt. Ulrika Johannesson betonar att p-piller är ett utmärkt preventivmedel och tycker inte att unga kvinnor ska sluta med p-piller. Men kvinnor med besvär bör byta till något annat preventivmedel för att inte riskera att trigga i gång vestibulit.

Avhandlingen heter: P-pillers effekt på slemhinnan kring slidöppningen samt smärtmekanismer hos friska kvinnor och hos kvinnor med vestibulit. Finns på http://diss.kib.ki.se.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida