Yngre kvinnor måste informeras om riskerna med miljögifter i fisk

Yngre kvinnor måste informeras om riskerna med miljögifter i fisk
Flera svenska fiskar innehåller så höga halter miljögifter att unga kvinnor inte bör äta dem mer ett par gånger per år för att inte riskera påverkan på framtida barn.Bild: Mostphotos

Endast cirka tio procent av kvinnor i åldern 18-29 år känner till att deras konsumtion av fisk kan påverka hälsan hos deras framtida barn, visar en studie från Livsmedelsverket.

Fisk är nyttigt och många skulle må bra av att äta mer av den varan. Men unga kvinnor bör, på samma sätt som gravida och ammande, begränsa hur ofta de äter fet fisk från Östersjön, Bottniska viken, Vänern, Vänern och Vättern.

Risk för fosterskador

De höga halterna av dioxin och PCB som förekommer i dessa fiskar lagras länge i kroppen och kan föras över från kvinnan till barnet i samband med framtida graviditet och amning. Miljögifterna kan påverka barnets hjärna, immunförsvar och hormonsystem.

Vill nå fram i digitala medier

Livsmedelsverket har genomfört särskilda informationssatsningar för att öka kännedomen om att begränsa konsumtionen av denna fisk, men har inte lyckats nå fram i alla åldrar.

– Tyvärr vet inte de unga tjejerna att råden gäller även dem. Därför hoppas vi att ett mer målgruppsanpassat budskap ska nå fram till dem, även om deras barnafödande ligger långt fram i tiden, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på Livsmedeslverket.

Under sommaren och hösten kommer Livsmedelsverket att annonsera i sociala medier för att nå unga kvinnor.

Högre än i EU

Sedan 2012 har Sverige ett permanent undantag från EU:s regler angående försäljning av fisk som innehåller dioxin och PCB över tillåtna gränsvärden. Villkoret är att Sverige ska få fortsätta sälja denna fisk är att Svergies konsumenter informeras om riskerna med att äta fisken.

Kostråd om fet fisk

Barn, ungdomar och alla kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta denna fisk mer än 2-3 gånger per år:

  • strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska Viken
  • vildfångad lax och öring från Östersjön inkl. Bottniska viken, samt från Vänern och Vättern
  • sik från Vänern och Vättern
  • röding från Vättern

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida