Åtal: Barnmorska försökte få läkaren att tänka om

Mamman skadades svårt och barnet dog. Nu åtalas en läkare i Eksjö för vållande till annans död. Som barnmorska kan man säga ifrån eller larma bakjouren om läkaren gör fel, enligt Barnmorskeförbundet.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om den utdragna förlossningen på Höglandsjukhuset i maj 2011 som slutade med ett dödsfall. Förlossningen drog ut på tiden i över 50 timmar och läkaren använde sugklocka nio gånger för att försöka få ut barnet.

Obduktionen visade att barnet brutit nacken, ena armen och nyckelbenet. Mamman fick en total ruptur kring analöppningen och har sedan dess opererats fem gånger.

Nu, nästan två år senare, får händelsen ett rättsligt efterspel. I fredags åtalades läkaren för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Att läkare åtalas för oskicklighet är extremt ovanligt. Enligt stämningsansökan som har lämnats in till Eksjö tingsrätt har läkaren varit oaktsam genom att inte ha valt kejsarsnitt och genom att ha använt sugklockan på ett felaktigt sätt.

Barnmorskan försökte få läkaren att tänka om

Barnmorskan som var närvarande försökte få läkaren att tänka om och föreslog kejsarsnitt flera gånger. Så mycket mer än så kan man inte göra, säger Ingela Wiklund, ordförande för Barnmorskeförbundet.

– Det som har hänt är oerhört allvarligt, men formellt sett är det läkaren som är ansvarig, säger hon.

Enligt Ingela Wiklund händer det att läkare och barnmorska är oense till exempel om ordinationer, men i vanliga fall förstår läkaren vikten av samarbete.

– I det här fallet tycks läkaren ha haft väldigt dåligt omdöme, säger hon.

Larma bakjouren

Det sjuksköterskor och barnmorskor kan göra när det skär sig i allvarliga lägen är att först försöka säga ifrån och om det inte hjälper, kontakta bakjouren. Men på små sjukhus som det i Eksjö kanske det inte finns några andra läkare och då är man utlämnad till den som redan är ansvarig. Dessutom kan det vara känsligt läkare emellan att gå emot varandra.

– I det här fallet måste det ha varit jättehemskt för den övriga personalen att behöva stå där. Men barnmorskan kunde ju inte gärna lämna rummet och inte heller kunde hon ta över och göra ett kejsarsnitt själv, säger Ingela Wiklund.

Läkaren fått mycket allvarlig kritik av Socialstyrelsen som också har begärt att hans läkarlegitimation ska återkallas.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida