rättsligt

Cancerköerna på Karolinska utreds som brott

Cancerköerna på Karolinska utreds som brott
Efter sommarens besvärliga situation med stängda vårdplatser och minskad kapacitet på operationsenheterna har Karolinska utrett tolv allvarliga cancerfall som inte kunde opereras i tid.

Flera personer i kön opererades för sent och två personer i kön avled. Nu har åklagare bestämt sig för att inleda en förundersökning om vållande till annans död.

Medierna har flera gånger berättat om hur väntetiderna för cancerpatienter ökade på Karolinska universitetssjukhuset under sommaren, bland annat till följd av bristen på operationssjuksköterskor. Enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter avled två patienter som fick vänta för länge på operation.

Sjukhuset självt har utrett tolv av de fall där patienter fick vänta för länge på operation, tre av dem är lex Maria-anmälda.

Läs också: Sjuksköterskebristen slår allt hårdare mot Karolinska

DN:s granskning har också visat att Karolinska tackade nej till hjälp utifrån, bland annat från Danderyds sjukhus. Nu misstänker polisen att det kan ha varit brottsligt. Förundersökningsledare Paul Beijnes har på eget initiativ upprättat en anmälan.

– Flera personer har inte tagit den hjälp man har kunnat få trots att alla vet att man måste agera snabbt, säger han till Dagens Nyheter.

Det är kammaråklagare Jennie Nordin, som arbetar just med att utreda brott inom vården, som leder förundersökningen. Än är det för tidigt att säga något om misstankarna.

– Jag har fått in det här ärendet i dag och kan bekräfta att förundersökning är inledd avseende vållande till annans död, grovt brott. I dagsläget kan jag inte säga någonting mer, utan vi får se hur ärendet fortskrider framöver helt enkelt, säger Jennie Nordin till Sveriges Radio.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida