Hpv-vaccin ökar inte risken för multipel skleros

Hpv-vaccin ökar inte risken för multipel skleros
Forskarna kunde inte se någon ökad risk för ms hos dem som vaccinerats mot hpv. Arkivbild: Colourbox

Inget samband, enligt stor svensk-dansk registerstudie.

7 januari 2015

Närmare fyra miljoner flickor och kvinnor som finns i nationella register ingår i studien som gjorts av forskare vid bland annat Karolinska institutet.

Orsaken till att man ville studera om hpv-vaccination ökar risken för multipel skleros är att det förekommit enstaka fallrapporter de senaste åren.

Ville få svar

– Därför var det viktigt att undersöka det med en mer avancerad studiedesign, och i en stor befolkning, för att se om det ligger något i dessa rapporter eller inte, säger Lisen Arnheim Dahlström vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, en av forskarna bakom studien.

I studien har forskarna följt alla flickor och kvinnor i Sverige och Danmark som var 10-44 år gamla mellan åren 2006-2013. De som vaccinerats följdes i två år efter den senaste vaccinationsdosen. Forskarna har intresserat sig för ms, synnervsinflammation, akut disseminerad encefalit och andra myelinförstörande sjukdomar i centrala nervsystemet som lett till sjukhusbesök.

Ingen skillnad

Genom att jämföra vaccinerade med ovaccinerade personer kunde de undersöka om risken att utveckla sjukdomarna var högre bland de flickor och kvinnor som blivit vaccinerade. Det visade sig att det inte var någon mätbar skillnad i risk mellan grupperna.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama, the Journal of the American Medical Association.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida