»Inget har hänt«

Här sitter läkaren Björn Bragée och blir beklämd. Vårdpersonal och patiente­r vittnar om skitiga sjukhus — ett år efter att han själv lades in i smutsen. Han vill se att vården tar tillbaka makten över städningen.

Hösten 2008 blev han rikskänd som Dr Smuts. Efter att ha opererats för tarmcancer på Danderyds sjukhus blev han liggandes i en sal där toaletten hade avföring på väggarna. Han fick nog och trädde fram i tv sedan han i veckor kämpat för att få någon att lyssna. Det tog skruv. Sjukhusledningen tog på sig det fulla ansvaret och lovade bot och bättring – men ett år efter larmet undrar Björn Bragée om det bara var ord. Det gäller inte bara i Stockholm. Fortfarande får han mängder av brev, mejl och telefonsamtal från patienter och kolleger över hela landet som tycker att vården har blivit en symbol för det nya Lort–Sverige.?

– De vågar berätta om de mest gräsliga förhållanden för mig, säger Björn Bragée.?

Det handlar till exempel om blod- och urinfläckar på golvet och fyrbäddssalar som inte städas på över en vecka. Toaletterna på Sahlgrenska universitetssjukhuset får en undersköterska att minnas hur det var att tågluffa och en sjuksköterska menar att smutslarmet är det viktigaste som Björn Bragée har gjort under hela sitt yrkes­liv: »Förmodligen har du räddat livet på många patienter.« En pensionerad läkare minns med vemod när syster Holger hade uppställning med all personal klockan 07.00 och fördelade städningen. Sedan gick han runt och strök med fingret i alla skrymslen och vrår. »Fanns minsta damm eller smuts synligt på fingertoppen blev det bakläxa.« ??

Varför ser det ut så här? Och varför får det fortsätta? Björn Bragée anser att vården har släppt sitt ansvar. Städning är inte längre en av huvuduppgifterna utan något som någon annan kan sköta. Som läggs ut på entreprenad.?

– Ingen tar helhetsansvar för patienten. Bra kost och hygien minskar infektioner och vårdtider. Det upptäckte Florence Nightingale redan 1855. Vart tog den kunskapen vägen? undrar han.?

I mitten av 60–talet låg Björn Bragée och skrubbade sopvagnar, golv och sängar när de första antibiotika­resistenta stafylokockerna kom.?

– En hygiensjuksköterska inrättades och vi fick bukt på det. Men det var den sista storstädningen i svensk hälso- och sjukvård, säger han.?

Allt tal om att hygien kostar tid och pengar i en redan pressad arbetssituation avfärdar han som en myt.?

– Snick snack. Alla säger att de har mycket att göra men självklart ska den som sköter patienten se till att det är rent och snyggt. Annars accepterar läkare och sjuksköterskor att de släpper sin profession.?

Det handlar också om civilkurage – varje enskild medarbetare måste säga till när någon missat att tvätta händerna eller vägrar att ta av sig rocken. Själv har Björn Bragée aldrig haft läkarrock och det senaste årets häftiga debatt får honom att ta sig för pannan. ?

– Det är så självklart. Jag begriper inte att det ska behöva debatteras.?Hygien är ju ingen ny kunskap, redan gamle Semmelweis upptäckte hur viktigt det var att obducenterna tvättade händerna innan de gick in till en förlossning. ??

För att komma till rätta med smutsiga sjukhus vill Björn Bragée att:?

  • Vården tar tillbaka städningen eller åtminstone är med i upphandlingarna.?
  • Städinspektioner och antalet sängplatser som har egen dusch på rummet redovisas öppet.?
  • Patienterna ska kunna anmäla smuts anonymt.?
  • Socialstyrelsen blir tillsynsmyndighet.?
  • Alla sjukhus storstädas från topp till tå.?

Dr Smuts är egentligen inget namn han gillar. Själv kallar han sig Dr Clean.?

– Det är ju rent jag vill ha det. ??

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida