Gör avdrag på lönen!

Att strunta i hygienreglerna borde straffa sig på lönen. Läkaren Anna Spencer har tröttnat på nonchalans och långärmade egon. »Alla måste göra rätt om det ska fungera«, säger hon.

I höstas rasade rockdebatten, den känsloladdade striden om läkare skulle ha kort eller lång ärm. I skottlinjen stod de som inte ville se ut som »smurfar« och vägrade att ta av sig den traditionella rocken. Anna Spencer, thoraxanestesiolog vid Universitetssjukhuset i Lund, var en av kritikerna och kallade det att »döden går rond«. ?

Men det är inte bara trilskande läkare som är problemet, hon ser också sjuksköterskor i smycken, långa naglar och privata kläder och inte minst – chefer som gör likadant. ?

– Detta är ett ledarskapsproblem på flera nivåer. Varför ska man följa hygienreglerna om inte chefen gör det? säger hon. ?

Dessutom finns det inga sanktioner som cheferna kan ta till. Därför tycker Anna Spencer att löneavdrag för vårdpersonal som inte följer hygienreglerna kan vara en bra idé.?

– Multiresistenta bakterier sprids och spädbarn har dött. Dessutom är det ett slöseri med landstingets pengar.?

Om man sätter en prislapp på vad hygienslarvet kostar går det att få gehör, tror hon. ??

En blandning av okunskap och gamla traditioner ligger bakom problemet, enligt Anna Spencer. Själv minns hon knappt hygienkursen under läkarutbildningen.?

– Sjuksköterskor drillas oftare i detta medan många tar för givet att läkaren kan allt. Och det är farligt. Den som förutsätts kunna allt vågar kanske inte säga till om något känns tveksamt, utan kör på som vanligt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida