Kraftsamling mot klamydia

Rekordmånga landsting tar i dag krafttag mot klamydia. Drop in—mottagningar över hela landet erbjuder möjligheten att testa sig.

14 september 2009

Affischer, vykort och hemsidor är några sätt att locka främst unga att testa sig. I Östergötland kommer över 8 000 killar få sms om hur de kan testa sig för klamydia. Den som vill vara anonym kan beställa testet på internet, en möjlighet som många unga män har utnyttjat sedan tjänsten kom förra året.

Testerna har startat

På Södermalms Ungdomsmottagning i Stockholm har människor som vill testa sig redan börjat strömma till.
– Efter en timme hade vi gjort sex, sju klamydiatester, säger Ulla Selenius, kurator.

Sesam City i Stockholm öppnar egentligen först efter lunch, men slog upp portarna redan klockan 08.00 imorse. Ann Sundell, barnmorska och projektledare, säger att fler kommer för att testa sig.
– Däremot blir det en utspädd patientgrupp, procentuellt får vi färre positiva testresultat eftersom människor passar på att testa sig i dag, säger hon.

Budskap: använd kondom

Åtminstone 14 landsting, fler än någonsin, är med på den så kallade Klamydiadagen i dag. Tanken är att uppmärksamma infektionen och få folk att tänka till om man har oskyddat sex.
– Slutklämmen är att få folk att använda kondom, säger Marta Hansson Bocangel, barnmorska och ansvarig för ungdomsmottagningsfrågor, Klamydiamåndagen i Stockholms läns landsting.

Klamydia minskade ifjol, behövs den här kampanjen?
– Den uppåtstigande trenden har minskat, men det är långt kvar till 1995 då det låg som lägst. En av orsakerna till att det vände uppåt tror vi är att vi slutade ta så mycket prover, säger hon.

– Det är också en skillnad hur vi lever, den så kallade förlängda tonårstiden. Antalet sexkontakter och partners har ökat, framför allt bland unga kvinnor, och det tar längre tid innan vi skaffar barn. Det tror vi också kan spela en roll, säger Marta Hansson Bocangel.

Stockholms läns landsting är med i kampanjen för sjunde året i rad och hoppas slå de 1576 tester som gjordes ifjol.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida