Resistenta bakterier

Kvinnokliniken i Linköping drabbat av mrsa-utbrott

Kvinnokliniken i Linköping drabbat av mrsa-utbrott
Smittspårning pågår för att försöka hindra att fler smittas med mrsa. Arkivbild: Centers for disease control and prevention

Ett 15-tal vuxna och spädbarn som vårdats på kvinnokliniken i Linköping bär på meticillinresistenta gula stafylokocker. Utbrottet upptäcktes när en vuxen patient insjuknade med symtom som kan kopplas till just mrsa.

Ett omfattande arbete pågår för att spåra smittan och försöka förhindra att fler smittas. Provtagning sker på alla barn som vårdats på bb och neonatal-iva.

Förutom den patient som insjuknade i mitten på januari har ingen av de andra cirka 15 patienterna som visat sig bära på de resistenta bakterierna blivit sjuka av dem.

– Vi bedömer att situationen nu är under kontroll men ser allvarligt på smittan, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind i ett pressmeddelande från Region Östergötland.

Fall av mrsa har förekommit tidigare på kvinnokliniken i Linköping. Region Östergötlands enhet för smittskydd och vårdhygien ser nu tillsammans med kvinnokliniken över rutiner och arbetssätt.

En internutredning har genomförts och en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska göras.

En konsekvens av mrsa-smittan är att möjligheten för pappor och partners till nyblivna mammor att övernatta på bb-avdelningen kommer att vara kraftigt begränsad under de närmaste veckorna av patientsäkerhets- och hygienskäl.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida