Snökaoset

Tackar allmänheten för att de fick hjälp att komma loss

Tackar allmänheten för att de fick hjälp att komma loss
Ambulanssjuksköterskan Marjout Öberg körde en ambulans utan fyrhjulsdrift i det hala väglaget igår. Hon och kollegorna var uppfinningsrika och lade filtar under hjulen när de fastnade. Foto: privat

Under gårdagens långa arbetspass fastnade ambulanssjuksköterskan Marjout Öberg tre gånger i snödrivorna. Dessutom fick hon sitta i timmar i bilköer på väg till patienterna.

10 november 2016

När ambulanssjuksköterskan Marjout Öberg vaknade igår morse visste hon att hon hade en lång dag framför sig. Arbetspasset sträckte sig från 7.30 på morgonen till 21.30 på kvällen och redan utanför porten var det bara att börja pulsa i decimeterhöga snövallar.

Hon är en erfaren och luttrad ambulanssjuksköterska som inte skräms i första taget.

– Men nog förstod jag att det skulle bli stökigt och en viss oro kände jag för att inte kunna komma fram till patienter med livshotande tillstånd, säger hon.

Fast i långa bilköer

Och stökigt blev det. Det var inte plogat, bilar satt fast och köerna var långa. Under omständigheterna tycker hon att de klarade sig hyfsat bra i just hennes bil.

– Hela situationen var så klart kaotisk. Det var väldigt svårt att ta sig fram och vid ett tillfälle fick vi poliseskort för att ta oss förbi. Det går lättare om två fordon kommer med sirener.

Stressen hade varit annorlunda om hon haft en svårt akut sjuk patient i ambulansen, vilket hände för några år sedan i snökaoset som var då.

Hopplös situation

– Men själva situationen på vägarna igår var hopplös. Vi satt i bilköer och väntade på väg ut till patienterna.

Marjout Öberg arbetar på ambulansföretaget AISAB, som har ambulanser utan fyrhjulsdrift, vilket blivit hårt kritiserat av ambulanssjuksköterskor. I går satte AISAB in tolv extra ambulanser och dagpersonalen fick stanna kvar under kvällen.

– Men vår arbetsgivare gjorde något väldigt trevligt igår. De åkte till akutmottagningarna och lämnade mat och fika till oss där. De förstod att vi skulle behöva det när vi kom fram och lämnade patienter. Vi blev jätteglada då, säger hon.

Tacksam för hjälpen

Men mest tacksam är hon för allmänhetens insatser. Vid tre tillfällen fastnade de i snön.

– En gång när vi fastnade hjälpte fantastiska människor oss att komma loss. De ryckte in direkt fast de bara råkade gå förbi.

Den andra gången kom de loss genom att lägga filtar under hjulen och den tredje gången hittade de en låda med sand i närheten.

– Jag tycker att snöröjningen borde ha varit bättre, framför allt borde den ha kommit igång tidigare. Jag såg inte en plogbil under hela dagen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida