terrordådet på drottninggatan

Akilov åtalas för terroristbrott

Akilov åtalas för terroristbrott
Två ambulanser på Drottninggatan efter terrorattacken. Bild: TT

Fem personer dog och 14 skadades allvarligt i dådet på Drottninggatan den 7 april förra året. Ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander ledde den akuta insatsen med att ta hand om döda och skadade efter dådet.

30 januari 2018

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott. Han har försökt beröva 130 personer livet, enligt stämningsansökan. Åklagaren yrkar på livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända till Sverige.

Av stämningsansökan framgår det att Akilov planerade terrordådet i månader. Han hade svurit trohet åt IS, Islamiska staten, och motivet var bland annat att stoppa insatsen mot IS i Irak.

”Gärningen har allvarligt kunnat skada Sverige och har av Rakhmat Akilov begåtts med avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige och att otillbörligen tvinga Sveriges regering och riksdag att avbryta ett svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot IS i Irak”, står det i stämningsansökan som lämnades in på tisdagen.

Först på plats

Sjuksköterskan Viktoria Lenanders ambulans var först på plats efter terrordådet. Hon och kollegan Kenneth Lavrell kom in på Drottninggatan från Barnhusgatan, ett kvarter från platsen där lastbilens vansinnesfärd startade. Hon såg direkt två svårt skadade kvinnor på marken, många andra skadade och chockade som sprang och gick omkring.

Det svåraste för henne var att passera de första skadade utan att själv kasta sig fram och börja vårda. Fokus var att fortsätta framåt och försöka få en överblick över de skadade.

Läs mer: Hon ledde den akuta vården i city efter dådet

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida