Attentatet i Stockholm

Hon ledde den akuta vården i city efter dådet

Hon ledde den akuta vården i city efter dådet
Ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander från Aisabs ambulansstation på Sabbatsbergs sjukhus var sjukvårdsledare. Vid sin sida hade hon Kenneth Lavrell, ambulansvårdare med lång erfarenhet och även han ledarskapsutbildning. Bild: Alexander Donka

Ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander hade hoppat in på ett extrapass på fredagen. Då kom larmet som skakade Sverige. Under tre minuter i den tjutande ambulansen på väg till platsen samlade hon sig för sin roll som sjukvårdsledare.

På ambulansstationen hade Viktoria Lenander hunnit uppfatta  att de var relativt väl bemannade i ambulanssjukvården och att dagbilarna fortfarande rullade. Hon visste bara från larmet att det var en lastbilskrock och flera skadade. Men omfattningen av attentatet slog ned i henne direkt när hon kom till Drottninggatan.

Hennes ambulans var först på plats under fredagens misstänkta terrorattentat, där fyra personer dog, två personer fortfarande vårdas på intensivvårdsavdelning och 10 vårdats på sjukhus under helgen.

Lastbilens vansinnesfärd

Hon och kollegan Kenneth Lavrell kom in på Drottninggatan från Barnhusgatan, ett kvarter från platsen där lastbilens vansinnesfärd startade. Hon såg direkt två svårt skadade kvinnor på marken, många andra skadade och chockade som sprang och gick omkring. Men också ledig sjukvårdspersonal och anställda från kliniker nära intill, som redan var i gång att lindra och trösta.

– Jag är så otroligt imponerad av alla på plats, hur allmänhet och proffs hjälpte oss som jobbade och stöttade varandra på alla sätt. Jag vill rikta ett stort tack till alla. De visade ett extremt mod och engagemang som stannade på platsen och arbetade, trots att platsen inte var helt säkrad, säger Viktoria Lenander.

Nästan sex timmar på platsen

En sjukvårdsledare på en katastrofplats styr alla sjukvårdsinsatser och utgör en katastrofledningsgrupp tillsammans med en polisledare och en räddningsledare. Viktoria Lenander behöll rollen de nästan sex timmar som ambulanser och akutvård fanns på plats. 

Det svåraste en sjukvårdsledare kan behöva göra är att prioritera bland de skadade, vilket tränas under utbildningen. Så långt gick situationen inte i fredags, utan tack vare 17 ambulansenheter, inklusive läkarbilar, kunde alla svårt skadade köras till akutsjukhus direkt.

Två av ambulanserna mitt i fredagens kaos efter terrorattacken på Drottninggatan. Bild: TT

Viktoria Lenander hade den gröna jackan på där det står sjukvårdsledare i gul text, så ingen på plats kunde missa henne. Alla i ambulanssjukvården, och även i de sjukvårdsteam som skickas ut från akutsjukhusen, är tränade att på en katastrofplats söka upp sjukvårdsledaren och ta snabba order därifrån.

– Det gick bra, alla är så oerhört kompetenta och det är därför vi kunde rädda och hjälpa de skadade så bra trots allt. Jag glömde visst sätta på mig den gröna hjälmen man ska ha som sjukvårdsledare, sa kollegerna, men det fungerade ju ändå.

Försöka få överblick

Det svåraste för henne var att passera de första skadade utan att själv kasta sig fram och börja vårda. Fokus var att fortsätta framåt och försöka få en överblick över de skadade.

– Det tog verkligen emot att gå vidare, men jag bad alla som redan var igång att hjälpa till och stanna vid den skadade eller chockade och bli den personens ”expert” och talesman. Jag försäkrade samtidigt alla att hjälp skulle komma snabbt, att många ambulanser var på väg.

Någon stund senare anlände fler ambulanser och akutläkarbilar från andra tvärgator till Drottninggatan.

Längst framme vid Åhléns fick Viktoria Lenander och hennes kolleger backa när räddningstjänst och polis inte hade hunnit säkra området. Där smällde det och luktade rök, där spreds också rykten snabbt om knivhot, skottlossning och en bomb.

– Men jag lyssnade bara på polisledning och räddningsledning. Som tur är hade de skadade därifrån redan burits till andra trottoarer, affärer eller caféer, dit vi gick för att hjälpa dem. De svårast skadade kom iväg väldigt snabbt, även om jag förstår att det för dem kändes som en lång stund, eftersom de hade ont och var rädda.

Många vårdades på Centralbadet

Snabbt tog hon och räddningsledningen beslut om att de behövde en uppsamlingsplats för lindrigt skadade och chockade personer och gjorde Centralbadet till sin samlingsplats. Där vårdade de runt 150 personer under fredagen.

– De blev lite förvånade på Centralbadet, men var snabbt med på planen. Jag vet inte vart deras andra gäster tog vägen. Jag var för fokuserad på vårt arbete. Vi hade ambulanspersonal från två vanliga ambulanser där och dessutom psykiatriambulansens personal.

Hon berättar om den speciella stämningen där inne i den varma spamiljön.

– Det var fint. Alla satt med filtar och kramade om och lugnade varandra. Vi i ambulansen har ingen speciell psykiatrisk utbildning, men vi träffar många i kris och har vana att trösta och försöka inge trygghet och hopp.

Hyllas nu som hjältinna

Viktoria Lenander har bara tre års erfarenhet från ambulansen, varav ett som specialistsjuksköterska i ambulansvård och med ledningsansvar. Hon vill inte ha något ljus på sig alls, men kan tänka sig att genom Vårdfokus berätta för sjuksköterskor om sitt arbete. Hon hyllas nu av vänner, allmänhet och kolleger som en hjältinna.

– Det är jag inte alls, men jag är oerhört stolt över alla kompetenta personer som arbetade, tack vare dem kunde vi rädda så många svårt skadade.

Hon lyfter också fram Cityakuten och andra läkarmottagningar, där personalen kastade sig ut på Drottninggatan, tog med sig första hjälpen material och dropp och satte igång med första hjälpen.

Överläkare på plats

Hon jobbade sex timmar med den erfarne ambulansvårdaren Kenneth Lavrell, som orubbligt fanns vid hennes sida för att föra beslut vidare och sköta kommunikation med andra ambulanser och SOS Alarm. Hon fortsatte att vara sjukvårdsledare hela insatsen, även sedan överläkare kommit på plats.

– Det var bäst att de kunde använda sin medicinska expertis till beslut och vård, medan jag fortsatte med ledningen.

När hon kom tillbaka sin arbetsplats på Aisabs ambulansstation vid Sabbatsbergs sjukhus hade ledningen tillsammans med kamratstödjare samlat så många som möjligt för en genomgång och pratstund om insatsen.

– Vi fick berätta hur vi kände oss och stötta varandra. Det var ordnat på bästa sätt. Jag var så trött då, det var först ett dygn senare jag riktigt förstod vad jag varit med om. Tårarna kommer lätt nu, för jag blir så rörd över allas insatser.

Sov kvar på ambulansstation

På natten ville hon inte åka hem till en ensam lägenhet. För hon visste att sambon, som också är ambulanssjuksköterska, skulle jobba hela natten. Istället fortsatte hon ha beredskap och sov på Johannes brandstation, där det fanns kolleger från skadeplatsen att prata med.

Idag känner hon att hon bärs fram av den våg av kärlek, blommor och uppmuntran som sprider sig i Stockholm efter dådet. På morgonen har hon redan hunnit med en ceremoni där landstingsledningen uttryckt sitt stora tack.

Nu är hon på väg till Stadshuset för att, efter den nationella tysta minuten för de drabbade, bli tackad av statsminister Stefan Löfven tillsammans med de från polis och räddningstjänst som ledde insatserna på plats i fredags.

Läs mer om hur Viktoria tackades vid ceremonin här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida