varnar för bedragare

Bedrägerier mot patienter på flera håll i landet

En patient i Uppsala blev uppringd av en bedragare som påstod att han ringde från vårdcentralen — uppmanades att sätta in 50 000 kronor för en hörapparat.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om ett bedrägeriförsök i Dalarna. En äldre kvinna i Mora blev uppringd av en man som utgav sig för att vara läkare. Han erbjöd henne en ny revolutionerande blodtrycksmedicin, förutsatt att hon satte in 28 000 kronor på ett visst bankkonto.

Liknande fall i tre län

Liknande bedrägeriförsök rapporteras nu från flera håll i landet, bland annat Kronoberg och Uppsala.

Patienten i Uppsala blev uppringd av en man som uppgav att han arbetade vid en vårdcentral. Han kände till att patienten hade kontrollerat sin hörsel vid denna vårdcentral och ville att patienten skulle sätta in 50 000 kronor på ett konto för att få en ny hörapparat. Men patienten anade oråd och satte inte in några pengar, utan polisanmälde det hela.

Allmänheten varnas

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Eftersom bedragaren kan uppge detaljer om patienternas vårdkontakter ökar trovärdigheten och därmed risken för att bedrägeriet ska lyckas. Vi vill därför varna allmänheten och uppmana att man polisanmäler försök till bedrägerier, säger Fredrik Rosenberg, informationssäkerhetsansvarig vid landstinget.

Landstinget i Uppsala säger att man tillsammans med övriga landsting utreder hur bedragaren kan ha fått tillgång till journaluppgifter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida