hot och våld i vården

Kräver skärpta straff för hot och våld i vården

Minimistraffet för våld mot tjänsteman bör omedelbart höjas till sex månaders fängelse. Det är ett av flera krav som Liberalerna ställer idag för att komma tillrätta med hot och våld inom vården.

25 augusti 2017

Efter Vårdfokus reportage om hur gängvåldet påverkar sjukvårdspersonalen har frågan börjat uppmärksammas politiskt. Häromdagen krävde Moderaterna bättre skydd av sjukhusen. I dag skriver Liberalerna en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Det är dags att skydda våra sjukhus. Patienter ska inte behöva drabbas av gängkriminaliteten. Vårdens medarbetare, ska inte behöva stå ut med hot och trakasserier. Lagen behöver ge ett tydligt skydd för vårdpersonal”, skriver partiledaren Jan Björklund tillsammans med partikolleger på DN debatt idag.

Liberalerna anser att det behövs mer resurser till polis och rättsväsende och skriver att man sedan länge krävt pengar till 5 000 fler poliser. Men även lagarna behöver skärpas, anser Liberalerna och kräver att straffet för våld mot tjänsteman omedelbart höjs till sex månaders fängelse.

Liberalerna har goda chanser att få gehör för sina krav hos regeringen som förra året tillsatte den så kallade blåljusutredningen som nästa år ska lägga fram sina förslag för stärkt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och de som arbetar med andra samhällsnyttiga funktioner.

Socialdemokraterna har också tidigare lovat 10 000 fler poliser fram till år 2024 och i sitt sommartal nyligen lovade statsminister Stefan Löfven att polisen ska få drygt 7 miljarder extra fram till år 2020.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida