Rätten till abort

Norge skärper abortlagen

Norge skärper abortlagen
Flera förslag har bemötts med protester och debatt. Men en av ändringarna i norska abortlagen gick i natt igenom. Bild: Mostphotos

Demonstranterna utanför norska Stortinget ropade "Mitt val — min kropp". Men vid midnatt gick förslaget till åtstramning igenom.

Kristelig Folkeparti har lagt flera förslag om inskränkningar av aborträttigheterna. Förslagen har bemötts med protester och debatt.

I går kväll samlades demonstranter utanför den norska riksdagen, Stortinget. Bland dessa syntes en kvinna utklädd i den rödvita dräkt som tjänarinnorna bär i tv-serien Handmaid´s tale, en symbol för kvinnoförtryck, skriver Verdens Gang.

Samtidigt pågick en intensiv debatt i Stortinget, innan ett av förslagen slutligen gick igenom. Det var Kristelig Folkepartis förslag att kvinnor som bär flera foster inte ska kunna få abort av något av dem utan ett godkännande i en nämnd.

Profiler protesterade

Ändringen i abortlagstiftningen röstades igenom med 105 röster mot 64.

I demonstrationen märktes också en influencer som iscensatte en illegal abort och andra kända profiler, även politiker.

– Själva ändringen är det många som bagatelliserar, men att vi försämrar abortlagen för första gången på 40 år är extremt skrämmande, sa Kristine Bjørgan Østby, till Verdens Gang.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida