Psykiatri

Bättre stöd för personer med lättare psykisk ohälsa

Bättre stöd för personer med lättare psykisk ohälsa
Nu ska det utredas hur personer med lättare psykisk ohälsa snabbare kan få hjälp av primärvården. Arkivbild: Colourbox

Regeringen vill att människor med lättare psykiska problem snabbare ska få hjälp av primärvården. Nu ska det utredas hur det ska gå till.

16 augusti 2019

– När du mår dåligt ska du snabbt kunna få hjälp, även innan det gått så långt att du behöver söka upp den specialiserade psykiatrin. Därför påbörjas nu arbetet med att ta fram nya insatser för personer med lättare psykisk ohälsa, säger socialministern Lena Hallengren i ett pressmeddelande från socialdepartementet.

Sedan 2017 arbetar regeringens särskilda utredare Anna Nergårdh med moderniseringen av svensk hälso- och sjukvård. Hon får nu ett tilläggsuppdrag att utreda förutsättningarna för en ny form av skyndsamma insatser inom primärvården för personer med lättare psykisk ohälsa.

Syftet är bland annat att förebygga svårare ohälsa och sjukskrivningar. Enligt Försäkringskassan är psykiatrisk diagnos den vanligaste orsaken till sjukskrivning och det tar lång tid att komma tillbaka i arbete för denna grupp.

Utredaren ska även analysera vilka utbildningsinsatser som finns i dag för att ta hand om lättare psykisk ohälsa i primärvården, samt bedöma det eventuella behovet av nya utbildningsinsatser.

Det nya deluppdraget bygger på den politiska uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 januari 2021.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida